Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par pārkāpumiem naudas sodus piemērojis Vaiņodes un Tukuma novada domes priekšsēdētājiem, kā arī vēl vairākiem pašvaldību domes deputātiem, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

KNAB konstatējis, ka Tukuma novada domes priekšsēdētāju Juris Šulcs balsojis par prēmijas izmaksu Zemgales vidusskolas direktoram, kā arī izdevis rīkojumu par prēmiju izmaksu šim direktoram par ilggadēju Zemgales vidusskolas vadību. Šādā veidā Šulcs neievēroja likumā pašvaldības institūcijām noteikto ar atlīdzību saistīto izdevumu ierobežojumu izmaksāt prēmijas 2010. un 2011.gadā.

Turklāt saskaņā ar likumu pašvaldības amatpersonu var prēmēt atbilstoši pašvaldības institūcijā noteiktajai prēmēšanas kārtībai un kritērijiem, taču lēmumā par prēmijas izmaksu premēšanas kritēriji netika norādīti.

KNAB secināja, ka Šulcs pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības. Birojs mēram par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu piemēroja 55 latu naudas sodu.

KNAB arī konstatējis, ka Vaiņodes novada domes priekšsēdētājs Visvaldis Jansons, balsojot par zemes nomas līguma noslēgšanu ar sevi, atradās interešu konflikta situācijā. Par amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā Jansonam noteikts 70 latu naudas sods.

Birojs 60 latu naudas sodu piemērojis arī Vaiņodes novada domes deputātam Uģim Melbārdim, jo arī viņš balsojis par zemes nomas līguma noslēgšanu ar sevi.

65 latu naudas sods noteikts Ķekavas novada domes deputātam un Ķekavas novada pašvaldības Administratīvās komisijas priekšsēdētājam Ināram Beļinskim. Beļinskis, piedaloties Administratīvās komisijas sēdē un pieņemot lēmumu par patvaļīgi veiktajiem būvdarbiem viņa nepilngadīgajam dēlam piederošajā nekustamajā īpašumā, ir nonācis interešu konflikta situācijā, jo veica ar amatpersonas amata pienākumiem saistītas darbības, kuras ietekmēja vai varēja ietekmēt Beļinska laulātās un nepilngadīgā dēla personiskās un mantiskās intereses.

Beļinskis pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības, taču naudas sods viņam piemērots par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā un amatpersonai noteikto aizliegumu neievērošanu.

Aizrādījums par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, savienojot amatpersonas amatus, piemērots arī kādai Alojas novada domes deputātei.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 18.jūlijā stājās spēkā grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas nodrošina sabiedrībai informāciju par valsts amatpersonu darbībā konstatētajiem šā likuma pārkāpumiem.

Saskaņā ar šiem grozījumiem KNAB ir pienākums ievietot informāciju mājaslapā internetā par visām valsts amatpersonām, kas izdarījušas pārkāpumus korupcijas novēršanas jomā. Šādas informācijas publiska pieejamība ļaus sabiedrībai novērtēt konkrētu amatpersonu rīcību un veicinās sabiedrības uzticēšanos valsts un pašvaldību institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!