Foto: Valsts kanceleja

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par Eiropas Parlamentā nule kā ievēlētā bijušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) iespējamu atrašanos interešu konfliktā.

Laikraksts "Diena" trešdien, 28. maijā atgādina, ka aizdomas par Dombrovska atrašanos interešu konfliktā radušās tādēļ, ka viņa vadītā valdība savulaik lēma par valstij piederošās Hipotēku bankas reorganizāciju un  tās aktīvu, tostarp kredītportfeļu pārdošanu.

Valdības lēmuma rezultātā kredītportfelis, kurā ietilpst arī ekspremjera Dombrovska dzīvesbiedres Ārijas un viņa bijušās padomnieces Sandras Bukanes vīra Induļa uzņēmuma "Land Devlopment" kredītsaistības, nonācis Rietumu bankas īpašumā.

KNAB pārbaudi sācis saistībā ar vairākām publikācijām portālā "pietiek.com", kas parādījās īsi pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kurās Dombrovskis bija "Vienotības" saraksta lokomotīve. Šajās publikācijās tika apšaubīts tas, vai Dombrovskis bijis spējīgs pieņemt neatkarīgus lēmumus saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju programmu, kas dod tiesības investoriem saņemt termiņuzturēšanās atļaujas par investīcijām  nekustamajos īpašumos. Tāpat apšaubīta arī Dombrovska iespēja būt neatkarīgam  no Rietumu bankas īpašniekiem.

Pats Dombrovskis publikācijas, saistībā ar kurām KNAB sācis pārbaudi par viņa iespējamu atrašanos interešu konfliktā, sauc par nomelnošanas kampaņu. "No lēmuma pieņemšanas, kas skar "Hipotēku un zemes bankas" komercdaļas pārdošanu, esmu skaidri norobežojies, tas arī fiksēts valdības sēžu protokolos," teicis ekspremjers.

Trešdien, 28. maijā izplatītā paziņojumā presei Dombrovskis norāda: "Apgalvojumiem par manu iespējamo interešu konfliktu saistībā ar Latvijas Hipotēku un zemes bankas komercdaļas pārdošanu nav nekāda pamata."

Ekspremjers atgādina, ka Hipotēku bankas komercdaļas pārdošana notikusi pēc Eiropas Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāta lēmuma saistībā ar bankai sniegto valsts atbalstu krīzes laikā.

"EK Konkurences ģenerāldirektorāta uzraudzībā izstrādātā un Ministru kabineta 2011. gada 1. novembrī apstiprinātā LHZB pārdošanas stratēģija paredzēja komercdaļas aktīvu un noguldījumu pārdošanu, sadalot bankas komercdaļu vairākās paketēs. Bankas komercdaļas sadali paketēs un investoru piesaisti veica Finanšu ministrija kopā ar piesaistīto konsultantu "SEB Enskilda". Turklāt jāuzsver, ka SIA "Land development" kredīts tika iekļauts paketē ar citiem nekustamo īpašumu attīstītāju kredītiem, nekāda īpaša pakete tam netika veidota. Katra pakete tika pārdota tam investoram, kas par to piedāvāja labāko cenu, nevienai paketei nekādi īpaši nosacījumi netika piemēroti," norāda Dombrovskis, atgādinot, ka nav piedalījies lēmumu pieņemšanā par bankas komercdaļas pārdošanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!