Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem Latvijas Romas katoļu baznīcā saistībā ar pirms nedēļas garīdznieku izplatīto aicinājumu jeb vēstījumu kristiešiem saistībā ar gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

"Delfi" jau rakstīja, ka aprīļa beigās tika izplatīts Latvijas Bīskapu konferences (LBK) aicinājums kristiešiem aktīvi iesaistīties EP vēlēšanās un balsot par tiem kandidātiem, kuri aizstāv dzīvību, ģimeni un katras dalībvalsts tiesības pašai noteikt likumdošanu šajās jomās.

Kā pirmais izvēles kritērijs šajā aicinājumā bija minēts tas, vai "kandidāts ir gatavs aizstāvēt cilvēka kā personības cieņu un dzīvību no ieņemšanas brīža līdz dabiskajai nāvei" un norādīts, ka baznīca sludina ģimenes un dzīvības aizsardzību, tāpēc ir "noraidāmi jebkādi mēģinājumi, kas ir vērsti uz to, lai ģimenes jēdzienu piepildītu ar jaunu un tās būtībai svešu saturu – tādi kā viendzimuma pāru attiecību legalizācija vai arī kopdzīves reģistrācija un šāda veida attiecību pielīdzināšana ģimenei".

LBK vadītājs Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins LTV pauda, ka cilvēki interesējoties par to, par ko balsot vēlēšanās, tāpēc tapis iepriekšminētais apkārtraksts, lai informācija aptvertu pēc iespējas plašāku cilvēku loku.

LTV vēsta, ka no Stulpina teiktā noprotams – kristiešiem nav ieteicams balsot par apvienību "Attīstībai/Par!", kas programmā solījusi iestāties par viendzimuma partnerattiecību atzīšanu visās Eiropas valstīs. Aicinājumā gan konkrēti politiskie spēki vai deputāta kandidātu uzvārdi nav minēti, tāpēc Stulpins paudis uzskatu, ka baznīca ir ievērojusi politisko neitralitāti.

KNAB saskatījis iespējamu priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu un sācis pārbaudi. LTV gan atzīmē, ka tas, ka sākta pārbaude, nenozīmē, ka pārkāpums tiks konstatēts. Kas tieši šai katoļu LBK aicinājumā piesaistījis KNAB uzmanību, netiek atklāts.

Jau ziņots, ka LBK aicinājumu bija parakstījuši Stulpins, Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs,Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis.

Tas svētdien, 28. aprīlī, tika nolasīts visās katoļu baznīcās Latvijā, iepriekš vēstīja Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!