Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savas kompetences ietvaros izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par amatpersonu, iespējams, prettiesisku SIA "Rīgas satiksme" autostāvvietu caurlaižu izmantošanu, lasāms korupcijas apkarotāju "Twitter" kontā.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sagaida, ka notikušo izvērtēs KNAB un par rezultātiem informēs sabiedrību.


Jautājums aktualizējies, jo partiju "Latvijas attīstībai" pametušais Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis publiski atklājis, ka pašreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), lūdzis viņam izņemt Rīgas domes deputātu autostāvvietas caurlaidi, lai to varētu izmantot ministra vajadzībām. Pats ministrs gan šādu notikumu interpretāciju noliedz, apgalvojot, ka piedāvājums izteikts kā joks.


Pēc Pūces nolieguma par stāvvietas atļaujas pieprasīšanu, Mičerevskis savā "Twitter" profilā publicēja saraksti ar ministru par konkrēto jautājumu.

Rīgas domē portālam "Delfi" skaidro, ka pagaidu administrācijas laikā šāda atļauja bija izsniegta vien trīs cilvēkiem – pagaidu administrācijas vadītājam Edvīnam Balševicam, viņa vietniekam Artim Lapiņam un pagaidu administrācijas loceklim Aleksejam Remesovam, jo viņi šajā laikā pildīja deputātu pienākumus.

Savukārt Latvijas Zaļā partija (LZP) paudusi aicinājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nekavējoties veikt pārbaudi saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par Jura Pūces iespējamo noziedzīgo nodarījumu, izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kā arī aicina premjeru Krišjāni Kariņu atstādināt ministru no ieņemamām amata līdz pārbaudes beigām.

Savukārt Rīgas mēru Mārtiņu Staķi (APP) LZP aicina skaidrot caurlaižu izsniegšanas kārtību, izsniegto caurlaižu sarakstu un informāciju par kontroles mehānismiem, tai skaitā par situāciju, kur Pūcem sniegta iespēja šo caurlaižu režīmu izmantot prettiesiski, pausts partijas paziņojumā.

Jau vēstīts, ka raidījumā "1:1" Mičerevskis atzina, ka nākamajā dienā pēc Rīgas domes vēlēšanām Mičerevskis, kurš strādāja par Pūces kā ministra padomnieku komunikācijas jautājumos, no Pūces esot saņēmis īsziņu: "Klausies, Tev būs viens uzdevums Rīgas domē no manis personisks! Tev būs tomēr tā auto "Rīgas satiksmes" caurlaide jāņem."

Mičerevskis Pūcem jautājis, vai caurlaide nepieciešama viņam, un ministrs atbildējis apstiprinoši, piebilstot, ka iepriekš "kādu laiku" izmantojis partijas biedra, Rīgas domes deputāta Andra Bačkura (LA), bet pēc tam – Rīgas domes pagaidu administrācijas pārstāvju sagādāto caurlaidi.

Kā ziņots, Mičerevskis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nolēmis izstāties no LA, jo viņam neesot pieņemama partijas līderu aizkulišu tirgošanās, aizstāvot, viņaprāt, "neveiksmīgi strādājošu ministri" – Ilzi Viņķeli (AP).

Mičerevskis sociālajos tīklos bija publicējis video uzrunu, kurā skaidroja savas izstāšanās iemeslus. Viņš izteicās, ka, stājoties partijā, neloloja ilūzijas par to, ka politika ir godīga, taču arī negaidīja, ka "būs tik liela savu interešu lobēšana un stādīšana augstāk pa valsts un tautas interesēm".

"Šodien redzot, ka krīzes laikā LA valdes locekļi un ietekmīgākie cilvēki nāk klajā ar viena cilvēka rakstītu paziņojumu, lai aizstāvētu neveiksmīgi strādājošu ministri, pretī ietirgojot papildus ietekmi šim vienam cilvēkam, esmu pieņēmis lēmumu, ka nevaru vairs būt šādas organizācijas biedrs," paziņoja Mičerevskis.

LA vadītājs Pūce uzreiz pēc tam pauda, ka Mičerevcka pārmetumus viņam ir grūti komentēt, jo tie ministram neesot līdz galam saprotami.

Nākamajā dienā pēc paziņojuma par izstāšanos no LA Mičerevskis zaudēja ministra padomnieka amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!