Foto: DELFI

Pēc politisko partiju vēlēšanu deklarāciju, gada pārskatu un ziedojumu pārbaudēm Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērn pieņēmis 18 lēmumus par 2013. gadā un 2014. gadā pretlikumīgi iegūtā finansējuma kopumā 76 860 eiro apmērā ieskaitīšanu valsts budžetā, liecina KNAB informatīvais ziņojums, kuru otrdien, 22. martā, skatīs valdība.

Tiesā tika iesniegtas prasības par vairāku partiju darbību apturēšanu.

Kopumā 2015. gadā publicēti 425 saraksti par partiju saņemtajiem ziedojumiem un biedru naudām, kā arī 13 vēlēšanu deklarācijas un 77 gada pārskati, tostarp – precizējumi.

Kontrolējot Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu un Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktos ierobežojumus, KNAB 2015. gadā sāka 43 administratīvā pārkāpuma lietas un pieņēma 36 lēmumus, no kuriem 32 gadījumos piemērots naudas sods.

Tāpat KNAB 2015. gadā veicis 55 politisko partiju pārbaudes politisko partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas kontroles jomā.

No 72 partijām, kurām bija jāiesniedz 2014.gada pārskati, līdz 2015.gada 31.decembrim gada pārskatus nebija iesniegušas 12 partijas – "A8 partija", "Daugavpils-mana pilsēta", "Latviešu Zemnieku savienība", "Mūsu izvēle", "Mūsu zeme", Osipova partija, "Par Dzimto valodu!", "Par labu Latviju", "Par Neatkarīgu Latviju!", "Sociālā Taisnīguma partija", "Latvijas kustība Solidaritāte", "Tautas kontrole".

Aizvadītā gada otrajā pusgadā turpināts iesniegt tiesā prasības pieteikumus apturēt četru partiju darbību par gada pārskatu neiesniegšanu – "Mūsu zeme", "Par Neatkarīgu Latviju!", "Sociālā Taisnīguma partija", "Tautas kontrole". Savukārt prasības pieteikumi apturēt partiju darbību tiesā iesniegti par divām partijām – "A8 partiju" un "Par Dzimto valodu!".

Konstatēts arī, ka 2015.gada otrajā pusgadā valsts budžeta finansējums par kopējo summu 306 199 eiro izmaksāts sešām partijām - sociāldemokrātiskajai partijai "Saskaņa", partijai "Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienībai, Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!