Foto: AFI
Partijas likvidēšana var tikt uzskatīta par mēģinājumu izvairīties no soda samaksas, aģentūrai BNS sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Šāds biroja komentārs seko Tautas partijas (TP) jauniešu organizācijas paziņojumam, ka sestdien, 9.jūlijā, TP kongresā viņi rosinās lemt par TP likvidēšanu.

"Partijas likvidācija kā jebkuras juridiskas personas likvidācija, kurai pastāv risks par ļoti lieliem parādiem, var tikt uzskatīts par mēģinājumu izvairīties no finanšu līdzekļu samaksas," sacīja KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Viņš atzina, ka ilgā lietu izskatīšana tiesā padara soda uzpildi par neefektīvu.

"Ne tikai šajā gadījumā, bet arī citos gadījumos, kad politiskām partijām uzliktas soda sankcijas, procesus ar soda izpildi krietni vien sarežģī lietu skatīšanas ilgums tiesās. Tas ir fakts. Process un tā ilgums padara soda izpildi par neefektīvu," paskaidroja KNAB pārstāvis.

Politiskās organizācijas likvidācijas gadījumā, ja būšot politiskā partija, kura būs attiecīgās partijas saistību pārņēmēja, pastāvēs iespēja ar parādu vērsties pie viņiem. Sodu varētu atgūt arī no juridiskās personas mantas vai no tās uzkrātajiem finanšu līdzekļiem, paredz likums.

Jau ziņots, ka pirms 9.Saeimas vēlēšanām vairākas sabiedriskas organizācijas īstenoja tā saucamās pozitīvisma kampaņas. KNAB šos pasākumus pieskaitīja pie partiju priekšvēlēšanu tēriņiem. KNAB konstatēja, ka TP pārsniegusi likumā atļauto priekšvēlēšanu tēriņu limitu un pretlikumīgi saņēmusi un iztērējusi 1,03 miljonus latu. TP šo uzlikto sodu ir pārsūdzējusi un naudu nav atmaksājusi valsts budžetā.

Augstākās tiesas Senāts TP sūdzību jau kasācijas kārtībā par KNAB uzlikto sodu izskatīs 24.augustā, aģentūra BNS noskaidroja tiesā.

Jau ziņots, ka TP kongresā sestdien, 9.jūlijā, paredzams, notiks balsojums par TP likvidāciju, jo uz to aicinās šīs partijas jaunieši.

TP Jaunatnes organizācijas (TPJO) priekšsēdētāja vietniece Sarmīte Kolāte apliecināja, ka TP Jaunatnes organizācija gaidāmajā Tautas partijas ārkārtas kongresā rosinās partiju likvidēt.

Partijas līderi šo iniciatīvu vēl nav komentējuši.

Portāls "pietiek.com" vēsta, ka partijas likvidācija varētu nozīmēt juridiska risinājuma atrašanu, kas atbrīvotu TP no tiesas piespriesto 1,03 miljonu latu atmaksas valsts budžetā, kas nelikumīgi iztērēta iepriekšējo vēlēšanu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!