Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis prokuratūrai uzrādīt apsūdzību kādai personai, kas, izliekoties par iepirkumu komisijas locekli, uzrunāja vairāku uzņēmumu pārstāvjus iesaistīties kukuļošanā un saņemto naudu izlietoja dažādu preču iegādei savām vajadzībām, informēja KNAB.

KNAB iegūtie pierādījumi liecina, ka vīrietis vairākkārt uzdevās par valsts amatpersonu - iepirkuma komisijas locekli - un mantkārīgu motīvu vadīts pamudināja uzņēmumu pārstāvjus dot viņam kukuļus. Viņš mēģināja pārliecināt uzņēmumu pārstāvjus, ka kukuļošanas rezultātā varēs panākt šo uzņēmumu uzvaru dažādu pašvaldību un to kapitālsabiedrību rīkotajos publiskajos iepirkumos.

Savas identitātes slēpšanas nolūkā vīrietis izmantoja dažādu preču pārdošanas sludinājumu portālus un izteica vairākiem pārdevējiem piedāvājumu iegādāties konkrētas preces. Iegūtos pārdevēju bankas konta numurus viņš pēc tam uzdeva par saviem un norādīja uzņēmumu pārstāvjiem, lai kukuļus pārskaita uz šiem kontiem. Pēc kukuļa summas pārskaitīšanas vīrietis preces saņēma ar pakomāta starpniecību.

Tādejādi līdzekļus, kas bija domāti kā kukulis valsts amatpersonai, viņš piesavinājās un izlietoja savām vajadzībām. Vīrietis uzņēmējiem pieprasīja vidēji 100 līdz 500 eiro.

KNAB 24. aprīlī rosināja sākt kriminālvajāšanu pret vīrieti par gatavošanos un uzkūdīšanu veikt kukuļdošanas mēģinājumu un kukuļa piesavināšanos.

Tāpat KNAB rosināja sākt kriminālvajāšanu pret diviem uzņēmumu valdes priekšsēdētājiem par kukuļdošanas mēģinājumu. KNAB arī aicina turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesus pret abiem uzņēmumiem, kuru interesēs kukuļi doti.

KNAB kriminālprocesu sāka 2022. gada 27. oktobrī.

KNAB atzinīgi novērtē to uzņēmumu pārstāvju proaktīvo rīcību, kuri nekavējoties ziņoja par kukuļdošanas piedāvājumu, un atsevišķām pašvaldībām, kas informēja par signāliem, kas liecināja par iespējamu korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!