Foto: LETA

Korupcijas novēršamas un apkarošanas birojs (KNAB) otrdien, pamatojoties uz tā rīcībā esošo informāciju, lūdzis Satversmes aizsardzības birojam (SAB) anulēt Jutai Strīķei piešķirto pielaidi valsts noslēpumam vai arī samazināt pielaides pakāpi, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Viņš sacīja, ka šāds lūgums izteikts, jo Strīķei bijuši pārkāpumi saistībā ar valsts noslēpuma objektu aizsardzību un viņas rīcība nav veicinājusi šo valsts noslēpuma objektu aizsardzību.

Tāpēc KNAB lūdzis, lai SAB lemtu jautājumu par pielaides anulēšanu Strīķei vai viņas pielaides pakāpes samazināšanu.  

Uz jautājumu, vai bijusi kāda informācijas noplūde un, vai Strīķe, birojā faktiski nestrādājot, ir pieļāvusi kādus pārkāpumus, Streļčenoks atbildēja, sakot, ka lūgums SAB izteikts, pamatojoties uz KNAB rīcībā esošo informāciju, ko viņš nav tiesīgs konkretizēt.

Jau vēstīts, ka Augstākā tiesa (AT) atteikusies ierosināt tiesvedību un vērtēt KNAB blakus sūdzību par Rīgas apgabaltiesas lēmumu strīdā ar Jutu Strīķi par viņas pazemināšu amatā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nepieņēma KNAB pieteikumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar Strīķi. Kā aģentūra informēja tiesā, pieteikums tika iesniegts 20.martā, tomēr tiesnese nolēma pieteikumu nepieņemt, jo tas nebija konkrētās tiesas piekritības jautājums. Tagad par šo lēmumu gan ir iesniegta blakus sūdzība, kas nosūtīta Rīgas apgabaltiesai.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša teica, ka birojs, ņemot vērā tiesu judikatūru un normatīvos aktus, ir pieņēmis lēmumu lūgt tiesu izbeigt darba tiesiskās attiecības ar Strīķi kā biroja priekšnieka vietnieci, kurai piemērots disciplinārsods - pazemināšana amatā uz laiku.

Iepriekš biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka darbavietā sveicinās ar Strīķi, kura tagad ir pazemināta amatā. "Varu jums pateikt, ka darbā es viņu [Strīķi] redzu, sveicinos, bet amata pienākumus viņa nepilda," apgalvoja Streļčenoks. Viņš uzsvēra, ka birojā kopumā ir tikai divi līdz trīs cilvēki, kuri negrib pildīt amata pienākumus. "99% no darbiniekiem nāk uz darbu strādāt. Šajā situācijā esmu pateicīgs gan [korupcijas] novērsējiem, gan apkarotājiem, operatīvajiem [darbiniekiem], izmeklētājiem par to, ka viņi, nākot uz darbu, tiešām pilda savus pienākumus," sacīja KNAB priekšnieks.

Jau ziņots, ka Streļčenoks atbrīvoja Strīķi no biroja priekšnieka vietnieka amata, taču tiesa šo lēmumu atcēla. Streļčenoks pērn 11.jūlijā parakstīja rīkojumu par toreizējās savas vietnieces disciplinārsodīšanu un nolēma viņu pazemināt amatā par juristi uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, sākot ar 21.jūliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!