Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 14. janvārī pieņēmis lēmumus par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu desmit politiskajām partijām.

Atbilstoši grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas nosaka izmaksājamā valsts budžeta finansējuma apmēru un izmaksas veikšanas kārtību, KNAB pieņēma lēmumus par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu desmit politiskajām partijām un to apvienībām uz četriem gadiem, katru gadu izmaksājot finansējumu šādā apmērā:

"Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija – 800 000 eiro;
Politiskā partija "KPV LV" – 643 369 eiro;
Jaunā konservatīvā partija – 626 420 eiro;
Attīstībai/Par! – 586 964 eiro;
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" – 557 129 eiro;
Zaļo un Zemnieku savienība – 489 163 eiro;
Jaunā "Vienotība" – 416 535 eiro;
Latvijas Reģionu Apvienība – 169 371 eiro;
Latvijas Krievu savienībai – 136 336 eiro;
Progresīvie – 106 203 eiro.

KNAB pieņēma lēmumu neizmaksāt politiskajai partijai "Latvijas Krievu savienība" piešķirto valsts budžeta finansējumu uz šīs partijas norādīto kontu, jo konts nav atvērts Latvijā reģistrētā kredītiestādē. Atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7. 2 pirmajai daļai, lai saņemtu valsts budžeta finansējumu, politiskajai partijai jāatver atsevišķs konts Latvijā reģistrētā kredītiestādē.

Lemjot par valsts budžeta finansējuma izmaksu politiskajai apvienībai "Zaļo un Zemnieku savienība" (ZZS), KNAB vērtēja, vai sankcijas attiecināmas uz ZZS.

KNAB konstatēja, ka šobrīd nav tiesiska pamata ZZS neizmaksāt valsts budžeta finansējumu. Tomēr, kā norādīts KNAB lēmumā, ZZS ir pienākums savā darbībā ievērot ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja piemērotajās sankcijās noteiktos ierobežojumus un Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā noteikto.

Atbilstoši "Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma" 7. 1 panta pirmajai un otrajai daļai, valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajai partijai vai partiju apvienībai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju – 4,50 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi, 0,50 eiro par katru iegūto balsi pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās un papildus 100 000 eiro partijai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā pieci procenti vēlētāju.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību valsts budžeta finansējumu piešķir uz četriem gadiem, izmaksājot Latvijā reģistrētas kredītiestādes kontā, veicot maksājumus divas reizes gadā - līdz 15. janvārim un līdz 15. jūlijam.

Šodien stājas spēkā Ministru kabineta 2020.gada 14.janvāra noteikumi Nr.24 "Politiskajām organizācijām (partijām) piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma noteikumi". Minētie noteikumi, cita starpā, nosaka piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma mērķu grupu veidus, pieļaujamos izdevumus un ierobežojumus. Tāpat partijām noteikts pienākums ar piešķirto valsts finansējumu rīkoties lietderīgi, tas ir, mērķi jāsasniedz ar iespējami mazāko finanšu līdzekļu izlietojumu, kā arī īpašumā vai lietošanā iegūstamu mantu vai pakalpojumu iegādi par iespējami izdevīgāko cenu.

KNAB savas kompetences ietvaros sekos līdzi lietderīgam valsts budžeta finansējuma izlietojumam un normatīvajos aktos noteikto valsts budžeta izlietojuma ierobežojumu ievērošanai, tai skaitā pārbaudot, vai iegādātā lieta vai pakalpojums nav ekskluzīvs un atbilst tirgus vērtībai, piemērojot tiešo vai netiešo aprēķinu metodi. Pārkāpumu konstatēšanas gadījumā KNAB sauks partiju pie administratīvās atbildības vai lems par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!