Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas izstrādā likumu grozījumus politisko partiju melno kasu turēšanas kriminalizēšanai, plānojis noteikt atbildību par melnajām kasēm ne vien pašām partijām, bet arī naudas ziedotājiem, trešdien raksta laikraksts "Diena".
KNAB priekšnieks Aleksandrs Loskutovs laikrakstam skaidrojis, ka izmaiņas Krimināllikumā paredz noteikt atbildību par nelikumīgi saņemtajiem finanšu līdzekļiem, apejot likuma prasības ne vien partijām, bet arī ziedotājiem.

Kriminālatbildība paredzēta gadījumos, kad partijas vai ziedotāji būs izdarījuši pārkāpumus par naudas summām, kas pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 4500 latu. Ja summas būs mazākas, abas puses paredzēts saukt pie administratīvās atbildības.

Vēl gan nav zināms, kad KNAB varētu nākt klajā ar likuma grozījumiem, jo vispirms vēlas tos pietiekami kvalitatīvi izdiskutēt, skaidrojis KNAB priekšnieks.

Atzinīgi KNAB iniciatīvu vērsties pret melno kasu turēšanu novērtējusi sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Lolita Čigāne. Atzinīgi esot vērtējama lielākas atbildības uzlikšana ziedotājiem, taču, viņasprāt, KNAB būtu pastiprināti jāskatās arī uz partiju izdevumiem.

Partiju finanšu pētniece kā iespējamo piemēru tam, ka tieši izdevumu posmā var atklāties melno kasu pastāvēšana, min pagājušās pašvaldību vēlēšanas, kad dažas partijas bija dabūjušas reklāmas medijos pat ar 88% atlaidi. Čigāne "Dienai" skaidrojusi, ka tādējādi varot pieļaut teorētisku iespēju, ka partija un medijs slēdz līgumu par vienu summu, bet pārējo tā samaksā skaidrā naudā — no savas melnās kases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!