Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) prasa Saeimas atļauju administratīvi sodīt deputātu Jāni Trupovnieku (ZZS).

KNAB vēstulē Saeimai skaidro, ka veica pārbaudi par Trupovnieku laikā, kad viņš bija Balvu novada domes deputāts - no 2011.gada februāra līdz 2014.gada novembrim.

Balvu novada domes deputāti 2013.gada 8.augustā nolēma atļaut iznomāt neapdzīvojamās telpas SIA "Eco fabrika" un SIA "Vinoko" uzņēmējdarbības attīstīšanai. Arī Trupovnieks toreiz atbalstīja šo lēmumu. Par balsoja vēl 11 deputāti, bet neviens nebija pret vai atturējies.

Savukārt Finanšu ministrija secināja, ka telpas iznomātas pretēji valdības noteikumos paredzētajai kārtībai un nomas tiesību izsoles noteikumiem.

Pašvaldības deputāts kā valsts amatpersona, balsojot par pašvaldības domes lēmuma projektu, piedalās koleģiālā lēmuma pieņemšanā, līdz ar to deputāti ir pakļauti attiecīgo likumu prasībām un ir atbildīgi par pieņemtajiem prettiesiskajiem lēmumiem, uzsver KNAB.

Trupovnieks kā Balvu novada domes deputāts, piedaloties lēmuma pieņemšanā un balsojot par lēmumu slēgt līgumu ar minētajām komercsabiedrībām, nav ievērojis Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas, Ministru kabineta noteikumus, kā arī pārkāpis valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus rīkoties ar pašvaldības mantu, tostarp finanšu līdzekļiem, norāda KNAB.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētais sods par šo pārkāpumu ir no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija par šo jautājumu plāno lemt nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!