Drīzumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūgs Saeimai izdot vienpadsmit deputātu administratīvai sodīšanai saistībā ar atrašanos interešu konfliktā, jo, pildot pienākumus, viņi par palīgiem pieņēmuši darbā savus radiniekus vai slēguši ar viņiem īres līgumus, ceturtdien informē "Neatkarīgā Rīta Avīze".
KNAB administratīvā pārkāpuma lietas sāka oktobrī, reaģējot uz mediju ziņām par iespējamo interešu konfliktu. KNAB parlamentāriešu vārdus pagaidām atklāt nevarot, taču drīzumā informācija par administratīvo pārkāpumu lietām tikšot nosūtīta uz Saeimu un, ņemot vērā, ka tiks lūgta parlamenta atļauja deputātu administratīvajai sodīšanai, tad viņu vārdi arī taps zināmi.

Ņemot vērā publisko informāciju par deputātiem laikā, kad KNAB pārbaude tika sākta, laikraksts secinājis, ka tādi ir gan koalīcijā, gan opozīcijā. Piemēram, sieva palīga statusā toreiz bija deputātam Augustam Brigmanim (ZZS), Dzintaram Rasnačam (TB/LNNK), Imantam Kalniņam (TB/LNNK), māte – Vjačeslavam Stepaņenko (LPP/LC), Staņislavam Šķesterim (ZZS) – bērni u. c.

Savukārt dzīvokļus no radiem īrēja, saņemot par to kompensāciju no valsts budžeta, Leopolds Ozoliņš (ZZS), Dzintars Zaķis (JL)un citi. Zaķis gan atzīst, ka iespējamo interešu konfliktu esot atrisinājis. Brigmanis laikrakstam paudis pārliecību, ka interešu konflikta šajā gadījumā nav, un, ja KNAB lems par sodu, viņš varētu arī tiesāties.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu no piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā. Par soda piemērošanu pēc Saeimas piekrišanas lems KNAB. Saeimas kanceleja līdz šim pieļāva deputātu radinieku pieņemšanu darbā par palīgiem vai īres līgumu slēgšanu ar viņiem, un šāda prakse bija iepriekšējās Saeimās, par kurām pārbaudes KNAB gan nav veicis. Saeimas Kārtības rullī nav atrunātas radinieku algošanas iespējas vai iespējas slēgt ar viņiem īres līgumus. Taču KNAB norāda, ka to nosaka likums Par interešu konfliktu valsts amatpersonu darbā, ziņo laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!