Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriski konsultatīvajā padomē atkal darbosies divas nevalstiskās organizācijas – sabiedrība par atklātību "Delna" un sabiedriskās politikas centrs "Providus", kuras savulaik no padomes izslēdza iepriekšējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Šodien notika padomes sēde, kurā padomes locekļi vienojās par turpmāko sadarbību ar jauno KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi, informēja KNAB.

Sēdes laikā dalībnieki vienojās veicināt sabiedrības un KNAB sadarbību un informācijas apmaiņu korupcijas novēršanas jomā, kā arī veicināt attīstības plānošanas dokumentos un tiesību aktos korupcijas novēršanas jomā noteikto mērķu sasniegšanu.

Sēdes laikā tika pieņemts lēmums paplašināt padomi un uzņemt tajā "Delnas" pārstāvi Jāni Volbertu un "Providus" pārstāvi Valtu Kalniņu.

Tāpat sēdes laikā tika izskatīti biedrības "Latvijas juristu apvienība" ierosinātie jautājumi par politisko partiju finansēšanas tiesiskā regulējuma grozīšanu.

Padome izveidota 2004. gadā ar mērķi nodrošināt sabiedrības pārstāvju līdzdalību korupcijas novēršanas politikas veidošanā, īstenošanā un sabiedrības izglītošanā. Padomes uzdevums ir veicināt KNAB saikni ar sabiedrību, sniedzot rekomendācijas KNAB par aktuāliem jautājumiem.

Saskaņā ar padomes nolikumu tās sastāvu apstiprina KNAB priekšnieks.

Jau ziņots, ka īsi pirms pilnvaru beigām pērn novembrī toreizējais KNAB priekšnieks Streļčenoks no KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes izslēdza "Delnu" un "Providus".

Streļčenoka vadītā KNAB ieskatā abas minētās nevalstiskās organizācijas bija pieļāvušas ētikas normu neievērošanu, informāciju par KNAB ilglaicīgi atspoguļojot un publiskojot, nepārbaudot informācijas atbilstību faktiskajai situācijai, kā arī izplatot faktiskai situācijai neatbilstošu informāciju par KNAB darbību.

"Delnas" un domnīcas "Providus" kopīgi sagatavotajā ziņojumā tika kritizēts Streļčenoks. Ziņojumā minēts, ka viens no iemesliem, kas vājinājis korupcijas apkarošanas darbu valstī, ir Streļčenoka vadības stils.

Pēc Streļčenoka aiziešanas no biroja, KNAB vadības grožus pārņēma KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!