Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis pārbaudi par iespējamu "politisko tirgu" atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna lietā, portālam "Delfi" apstiprināja Jakāns, kurš šīs pārbaudes ietvaros izsaukts uz KNAB.

Jakāns skaidroja, ka viņam nav sīkākas informācijas pa KNAB uzsākto pārbaudi, kā arī par to, uz kāda pamata tā ierosināta, taču viņš esot izklāstījis KNAB to informāciju, kas viņam "šķitusi dīvaina". Viņaprāt, viens no faktiem, kas liecina, ka šāda tirgošanās ir notikusi, ir tas, ka vairāk nekā divus mēnešus pēc advokāta Laura Lejas apstiprināšanas par uzvarētāju konkursā uz VID ģenerāldirektora vietnieka amatu, viņš joprojām nav sācis pildīt savus pienākumus. "Tas ir ļoti interesanti," sacīja Jakāns, norādot, ka pret viņu pašu ierosinātajā disciplinārlietā par pārkāpumu uzskatīta pat vienas dienas nokavēšanās, organizējot konkursu.

""Jaunais laiks" nodarbojas ar ļoti netīrām lietām," sacīja Jakāns. Taču viņš atturējās paust sīkāku viedokli par KNAB uzsākto pārbaudes lietu. Tāpat viņš uzsvēra, ka tā nav saistīta ar informāciju, ko viņš lūdzis pārbaudīt ģenerālprokuroram Jānim Maizītim.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien žurnālistiem noliedza, ka partija "Jaunais laiks"(JL) būtu "tirgojies" saistībā ar Jakāna atstādināšanu, vien uzsvēra, ka TP iebildumu dēļ šis jautājums ticis politizēts. Premjers norādīja, ka finanšu ministrs nācis ar savu viedokli par situācijas risinājumu, kas noraidīts, un līdz ar to šis jautājums ir bijis politiski jūtīgs, taču tirgošanos noliedza.

Savukārt TP Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis uzsvēra, ka TP Jakāna jautājumā nav ne par ko tirgojusies, taču viņš kuluāros esot dzirdējis par dažādiem variantiem. Tomēr, tā kā politiķis pats neesot šādās sarunās piedalījies, neko vairāk viņš nevarot sacīt.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Einars Repše (JL) 12.janvārī nolēma rosināt valdību Jakānu atcelt no amata, jo viņš vairākkārt nav pildījis ministra rīkojumus un tādejādi zaudējis uzticību. Ja valdība atbrīvotu Jakānu no amata, tad Repše par VID direktoru varētu virzīt pašreizējo Jakāna aizvietotāju Neliju Jezdakovu.

Rīkojuma projektu par disciplinārsodu Jakānam – atbrīvošanu no amata - Repše iesniedza Ministru kabinetā, taču pret to iebilda Tautas partija (TP), tāpēc jautājumu sākotnēji atlika, bet vēlāk valdošā koalīcija vienojās, ka Jakānu varētu "rotēt" uz kādu citu amatu valsts pārvaldē. Tiesa, nav skaidrības, kāds tādā gadījumā būtu Jakānam piemērotais disciplinārsods, jo pārcelšana citā amatā kā soda veids nav paredzēts.

Par to, ka Saeimas kuluāros "tiek solīti dažādi labumi" par atbalstu Jakāna atlaišanai, portālam "Delfi" jau decembra sākumā stāstīja TP Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis.

Kā norādīja Krauklis, Saeimas kuluāros tiekot runāts, ka Jakāna atbalstītājiem tiekot solīti gan politiski amati, gan citi labumi. TP rīcībā esošā informācija liecinot, ka disciplinārlietas izmeklēšanā nekādi būtiski pārkāpumi nav atklāti, līdz ar to, pēc Kraukļa teiktā, Repše esot "iedzīts slazdā". Krauklis pārliecināts - ja valdība atcels Jakānu no amata, "jebkura tiesa atzīs šo lēmumu par nepamatotu", un viņš tiks atjaunots. Deputāts uzsver, ka TP nevarot atbalstīt politisku izrēķināšanos ar Jakānu.

Savukārt JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis tolaik portālam "Delfi" kategoriski noliedza tirgošanos par atbalstu Jakāna atcelšanai, uzsverot, ka vēl nav zināms disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!