Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudījis 40 politisko partiju un to apvienību 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, saucot 21 politisko spēku pie administratīvās atbildības, visbiežāk konstatējot neatbilstības aģitācijas materiālu noformējumā, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

KNAB pārbaudīja politisko partiju pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto informāciju par vēlēšanu izdevumiem – kopumā 3 838 329,50 eiro.

Pārbaudes laikā iegūtā informācija liecina, ka politiskie spēki nepilnu trešo daļu jeb 1 133 553,40 eiro no visiem vēlēšanu izdevumiem izlietojuši limitētajiem mērķiem – aģitācijas materiālu izvietošanai un labdarībai.

KNAB pārbaudes laikā guva pārliecību, ka politiskās partijas un to apvienības ievērojušas tām noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu limitus.

Tomēr KNAB saskatīja pamatu saukt pie administratīvās atbildības 21 politisko spēku un piemērot kopumā 3 930 eiro naudas sodus par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā un Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto prasību neievērošanu.

Pārkāpumi visbiežāk saistīti ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu, kā arī aģitācijas ierobežojumu neievērošanu vēlēšanu dienā un dienu pirms tās, kad aģitācija aizliegta.

Papildus KNAB sauca pie administratīvās atbildības piecas politiskās partijas par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju iesniegšanas kārtības neievērošanu. Par šo pārkāpumu partijām piemērots kopumā 4 200 eiro naudas sods.

Attiecīgi kopumā 700 eiro liels sods piemērots partijai "Alternative", kurai konstatētas četras reizes, kad veikta aģitācija aizliegtā dienā, bet viena reize, kad nav ievērots aģitācijas materiālu noformējums. Jāpiebilst, ka partijai neizdevās tikt pie neviena mandāta.

150 eiro lielu sodu nāksies maksāt Jaunajai konservatīvajai partijai, kura nav ievērojusi aģitācijas materiālu izvietošanas ierobežojumus. Turpretim 250 eiro sods piemērots partijai "Jaunā Saskaņa", kas gan nav nav korekti noformējusi aģitācijas materiālus, gan nav savlaicīgi sniegusi informāciju par ziedojumiem.

Savukārt partijai "Jaunā Vienotība" piemērots 75 eiro sods par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu.

Politiskajam spēkam "Kuldīgas novadam" toties piemērots 100 eiro liels sods par divām epizodēm, kurās nav ievērots aģitācijas materiālu noformējums.

75 eiro liels sods arī jāmaksā "Kustībai Par!", kas nav ievērojusi aģitācijas ierobežojumu aizliegtajā dienā.

Toties "Latgales partija" tikusi pie 200 eiro liela soda par divām epizodēm, kurās nav ievērots aģitācijas materiālu noformējums.

Brīdinājums piemērots partijai "Latvijai un Ventspilij", kas birojam nebija iesniegusi aģitācijas paziņojumu.

Turpretim "Latvijas attīstībai" nāksies šķirties no 75 eiro, jo politiskais spēks nebija ievērojis aģitācijas materiālu noformējumu.

"Latvijas Krievu Savienībai" birojs piemērojis 50 eiro lielu sodu par visu izdevumu nenorādīšanu vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā.

Savukārt "Latvijas zaļā partija" tikusi pie 75 eiro liela soda, jo politiskais spēks nebija ievērojis aģitācijas materiālu noformējumu, kā arī veica aģitāciju aizliegtās dienās.

200 eiro liels sods piemērots gan "Latvijas zemnieku savienībai", gan politiskajam spēkam "Mūsu partija", kas sodīti par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu.

Vislielākais sods – 1050 eiro – piemērots nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!-TB/LNNK", kas sodīta par aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu, aģitēšanu aizliegtās dienās, kā arī par informācijas nesniegšanu KNAB.

Toties partijai "Nacionālā savienība Taisnīgums" piemērots 80 eiro sods par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem izdevumiem.

150 eiro sods ticis arī partijai "Par cilvēcīgu Latviju" (agrāk – "KPV LV"), kas nav ievērojusi aģitācijas materiālu noformējumu.

Par šādiem pašiem pārkāpumiem 50 eiro sods piemērots "Progresīvajiem", 50 eiro sods politiskajam spēkam "Ropažu komanda", 100 eiro sods – sarakstam "Sadarbība", 75 eiro sods – partijai "Saskaņa", 50 eiro sods – partijai "Tev, Jūrmalai", politiskajam spēkam "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS) – 150 eiro.

Savukārt partijai "Tukuma pilsētai un novadam" par šādu pārkāpumu piemērots brīdinājums.

ZZS gadījumā birojs arī konstatējis, ka vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nav norādīti visi izdevumi, taču par piemērojamo sodu šajā gadījumā birojs lems 2022. gadā.

Vienlaikus pārbaudēs konstatēts, ka neviena politiskā partija nepārsniedza Finansēšanas likumā noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēru reklāmas izvietošanai un labdarības pasākumu finansēšanai.

Birojā atzīmēja, ka KNAB turpinās vērtēt politiskajām partijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma atbilstību Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktajām prasībām partiju 2021. gada pārskatu pārbaužu ietvaros.

Tāpat KNAB turpina vērtēt vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, ko politiskās partijas un to apvienības iesniedza saistībā ar 2021. gada 11. septembrī aizvadītajām Rēzeknes novada domes un Varakļānu novada domes vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!