Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks noraida bezdarbību saistībā ar ES projektu, par kuru KNAB priekšnieks plāno ierosināt disciplinārlietu.

Komentējot KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša pirmdienas paziņojumu, Vilks teica, ka nav pārsteigts par dienesta pārbaudes pārtapšanu disciplinārlietā. "Vilnītis izmanto jebkuru ieganstu, pašizdomātus faktus, lai vērstos pret konkrētiem darbiniekiem - šajā gadījumā pret mani. Jauna ierosināta disciplinārlieta nav nekas jauns. Tas ir Vilnīša darbības stils," norādīja Vilks un neizslēdza, ka sekos vēl citas disciplinārlietas.

Ņemot vērā to, Vilks noraida savu neizdarību informācijas sistēmas projekta neieviešanā. Projekts jau strādājot, bet vienīgais komponents, kā nav kopš 2007.gada, bija pieslēgums pie Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sistēmas, jo šis centrs nebija gatavs nodrošināt pieslēgumu.

"Tas tiek izmantots kā iegansts, lai teiktu, ka nav kaut kas izdarīts. Sistēma kā tāda strādā, šis ES projekts birojā ir ieviests. Līdz Vilnīša atnākšanai strādāt uz biroju sistēma strādāja normāli, bet kopš viņa atnākšanas tiek darīts viss, lai to nobeigtu un sistēma nestrādātu. Līdz ar to šis ir praktiski mēģinājums likvidēt birojā ieviestas informācijas tehnoloģijas sistēmas un vainu par to uzvelt uz citiem," klāstīja Vilks.

Komentējot presē izskanējušo apgalvojumu, ka materiāli par projektu tiks sūtīti Ģenerālprokuratūrai, Vilks sacīja, ka drīzāk tieši Vilnīša darbības būtu rūpīgi izvērtējamas.

"Es negribu teikt, ka Vilnītis ir atbildīgs par IT pieslēgumu, jo tās darbības bija realizējamas kopš 2007.gada, proti, tad, kad viņš vēl nevadīja biroju. Bet par to, kas noticis pēdējo divu gadu laikā, apzināti bremzējot šīs sistēmas darbību un mēģinot to nobeigt, par to pavisam noteikti [viņš ir] atbildīgs," pastāstīja KNAB priekšnieka vietnieks.

Kādēļ Vilnītim sistēma būtu jābremzē, Vilkam ir grūti teikt. Vai nu Vilnītim pietrūkst profesionālu zināšanu, vai arī viņš šādi rīkojas speciāli.

"Tas viņam jājautā. Viņam varbūt pietrūkst profesionālu zināšanu, jo acīmredzot sievas firmā, kas tirgo "second hand" apģērbus, šādas sistēmas nav. Es pieļauju, ka Iekšlietu ministrijas sistēmā viņš ar šādām lietām nesaskārās, un pieļauju, ka viņam trūkst profesionālu zināšanu, bet varbūt tā ir mērķtiecīga darbība," pavēstīja Vilks.

Jau ziņots, ka dienesta pārbaude kopš janvāra notiek par 2003.gada nacionālās programmas projekta "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja attīstība un nostiprināšana" noslēgtā līguma mērķa īstenošanas un sasniegtā rezultāta atbilstību KNAB un Latvijas interesēm.

Ar KNAB priekšnieka 2004.gada vasarā izdotu rīkojumu par vecāko nozares amatpersonu bija apstiprināts Vilks, kurš ir atbildīgs par projekta un citu ES finanšu palīdzības fondu apgūšanu KNAB.

Tiklīdz Vilnītis ierosinās disciplinārlietu, tā jau būs otra disciplinārlieta, kas ierosināta pret Vilku. Iepriekš sāktā disciplinārlieta pagaidām nav beigusies, tāpat kā disciplinārlieta pret otru KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!