Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis uzskata, ka daži politiķi mēģina izdarīt uz viņu politisko spiedienu.

"Šobrīd var secināt, ka politiķi, ietekmēdamies no atsevišķu amatpersonu populistiskiem izteikumiem, mēģina uz KNAB priekšnieku izdarīt politisku spiedienu, līdz ar to politizējot biroja darbību," teikts trešdien izplatītajā KNAB šefa paziņojumā.

KNAB priekšnieks pauž neizpratni, ka atsevišķi politiķi un amatpersonas joprojām publiski komentē ierobežotas pieejamības dokumenta – KNAB reformas plāna izvērtējuma - saturu un atklāti neievēro likumu normās noteikto, kā arī panākto savstarpējo vienošanos. "Kad publiski tiek runāts par šāda veida dokumentiem, vēlams rūpīgi iepazīties ar to saturu, atzinumiem un ieteikumiem un neizdarīt pārsteidzošus secinājumus," uzsver Vilnītis.

Pats Vilnītis apņēmies pildīt "jau iepriekš izteikto apņemšanos līdz sarunai ar Ministru prezidentu nekomentēt ne savstarpējās attiecības, ne iespējamās strukturālās izmaiņas birojā". Tāpat arī KNAB priekšnieks nevērtēs un nekomentēs politisko personu publiskus hipotētiskus izteikumus.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pieļauj iespēju atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā. Arī premjera partijas pārstāve, 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien pieļāva, ka no amatiem varētu atbrīvot gan Vilnīti, gan viņa sadumpojušos vietniekus Jutu Strīķi un Alvi Vilku.

Vairāki KNAB vadoši darbinieki, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks nosūtījuši premjeram atklāto vēstuli, kurā aicina neapstiprināt Vilnīša publiskotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"".

KNAB reformu izvērtēšanas komisija secinājusi: lai gan kopumā šogad pavasarī Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina. Komisija uzskata, ka reformas birojā būtu jāturpina, optimizējot KNAB funkcijas un uzlabojot darbu reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!