Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks ir atbrīvots no amata, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, ko apstiprināja arī pats Vilks, savukārt KNAB šefs Normunds Vilnītis to neatklāj, aizbildinoties ar iespēju šo lēmumu pārsūdzēt.

Vilks no amata atbrīvots saistībā ar disciplinārlietu, kas bija ierosināta par nepabeigtu Eiropas Savienības (ES) PHARE programmas projektu. Nu jau bijušais KNAB šefa vietnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka piektdienas rītā viņš saņēmis ziņu no biroja, ka KNAB priekšnieks Vilnītis izdevis rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu – atbrīvošanu no amata.

Vilks uzsvēra, ka viņš šo Vilnīša lēmumu noteikti pārsūdzēs. Piektdien Administratīvā rajona tiesa skata Vilka lūgumu par pagaidu atrisinājumu, proti, Vilks lūdz apturēt rīkojumu par viņa atstādināšanu uz laiku, kamēr notiek tiesvedība. Vilks atzina, ka šobrīd tam esot "vairāk simboliska jēga", jo pēc šī sprieduma tagad viņu nevarēs atjaunot amatā.

Vēlāk tiesā portālu "Delfi" informēja, ka Vilka lūgums par KNAB šefa rīkojuma darbības apturēšanu ir noraidīts. Tiesa šo lēmumu pamatoja ar vairākām Administratīvā procesa likuma normām, tai skaitā ar to, ka tiesa, izlemjot lūgumu par administratīvā akta apturēšanu, ņem vērā, "vai pārsūdzētā administratīvā akta darbība varētu radīt būtisku kaitējumu vai zaudējumus, kuru novēršana vai atlīdzināšana būtu ievērojami apgrūtināta vai prasītu nesamērīgus resursus".

Būtība esot tāda – Vilka disciplinārlietā ir pieņemts galīgais lēmums un uzlikts disciplinārsods, tāpēc tiesa uzskatīja, ka vairs nebija iespējams izlemt jautājumu par jau izpildīta administratīvā akta seku novēršanu, portālam "Delfi" paskaidroja tiesā.

Iepriekš šīs lietas ietvaros Vilks bija atstādināts, lai KNAB "izvērtētu iespējamos pārkāpumus Vilka rīcībā, nolaidīgi pildot savus pienākumus, viņa iespējamo ilgstošu bezdarbību un maldinošās informācijas sniegšanu saistībā ar 2006. gadā sākto un nepabeigto PHARE programmas līdzfinansēto projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei", vēstīja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Vilks portālam "Delfi" pastāstīja, ka Vilnītis iepriekš šai sakarā vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu, taču tas tika atteikts.

Savukārt Karlsberga portālam "Delfi" neatklāja, kāds ir Vilnīša lēmums šajā lietā. Viņa vien norādīja, ka "KNAB priekšnieks ir pieņēmis lēmumu disciplinārlietā, kas tika ierosināta par KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka iespējamiem disciplinārpārkāpumiem".

Taču, tā kā "KNAB priekšnieka lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā mēneša laikā ir iespējams pārsūdzēt tiesā", kamēr nav stājies spēkā tiesas galīgais nolēmums šajā lietā, KNAB informāciju par lēmumu nesniedz, skaidroja Karlsberga.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) komentēt situāciju KNAB varēs pirmdien – pēc tam, kad būs atgriezies no darba vizītes Igaunijā un iepazinies ar visu informāciju, portālam "Delfi" sacīja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece Laine Kučinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!