Valdība otrdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iespējamo vadītāju izvēlēsies no trim kandidātiem. Līdz ar Drošības policijas priekšnieka vietnieku Didzi Šmitiņu un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas kontroles dienesta priekšnieka vietnieku Aldi Lieljuksi izvērtēs arī Saeimas un Valsts prezidentes drošības dienesta darbinieka Raimonda Avdejeva kandidatūru.
Ja Ministru kabineta (MK) atbalstu negūs neviens no trim kandidātiem, valdība izsludinās jaunu konkursu uz KNAB vadītāja amatu un ierosinās izmaiņas likumdošanā, lai pagarinātu ar amatpersonu deklarāciju pārbaudi saistītās Valsts ieņēmumu dienesta funkcijas un mīkstinātu izglītības prasības KNAB direktora kandidātam. Par to pirmdien vienojās premjerministrs Andris Bērziņš un tieslietu ministre Ingrīda Labucka, informēja premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš.

Viņš pastāstīja, ka Bērziņš un Labucka pirmdien vienojās - lai MK varētu izvērtēt KNAB amata kandidātu atlases komisijas darbu un pretendentu atlases kritērijus, valdība otrdien lems ne tikai par Šmitiņa un Lieljukša, bet arī par Avdejeva kandidatūru, kurš konkursā ieguva trešo labāko vērtējumu. Pēc Lapiņa teiktā, pirmie divi kandidāti - Šmitiņš un Lieljuksis - "diemžēl nav ļoti pārliecinoši", un "ar Šmitiņu" esot "diezgan skaidrs," ka viņu KNAB vadītāja amatam neizvēlēsies.

Ja tomēr valdība otrdien neizvēlēsies nevienu no trim kandidātiem, iecerēts izsludināt jaunu konkursu uz KNAB vadītāja amatu. Tāpat būs nepieciešams ierosināt izmaiņas likumdošanā, lai pagarinātu ar amatpersonu deklarāciju pārbaudi saistītās VID pilnvaras, stāstīja Lapiņš. Viņš arī pavēstīja, ka būtu nepieciešams mainīt prasības KNAB vadītāja amata kandidātiem, piemēram, nosakot, ka pretendentam var būt ne vien augstākā juridiskā, bet arī finansista vai ekonomista izglītība.

Tāpat premjers un tieslietu ministre vienojās, ka KNAB vadītāja izvēle jāpabeidz vēl šīs Saeimas un valdības laikā - aptuveni līdz 1.novembrim.

Apspriežot iespēju līdz vadītāja izvēlei iecelt vadītāja vietas izpildītāju, amatpersonas secinājušas, ka arī vietas izpildītāja iecelšana uz laiku ir sarežģīta procedūra, tāpēc šāda soļa nepieciešamību izvērtēs juristi.

Jau vēstīts, ka ieilgušu KNAB priekšnieka meklējumu dēļ birojs neuzsāks darbu likumā paredzētajā laikā - 1.augustā, tāpēc var izveidoties situācija, ka nebūs institūcijas, kas pārbauda valsts amatpersonu un partiju finansu deklarācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!