Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc veiktajām politisko organizāciju 14. Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudēm secinājis, ka neatbilstības Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām galvenokārt pieļāvušas partijas, kas ir jaunizveidotas vai pērn nesaņēma valsts budžeta finansējumu, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

KNAB pie administratīvās atbildības sauca 11 politiskās organizācijas, visbiežāk konstatējot, ka tās deklarācijā nav norādījušas visus savus priekšvēlēšanu ieņēmumus un izdevumus kopsummā 62 532 eiro apmērā.

KNAB pārbaudīja 19 politisko partiju un to apvienību, kas kandidēja 14. Saeimas vēlēšanās, ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto informāciju. Deklarācijās norādītā informācija liecina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā politiskajām organizācijām bija 3 529 772,77 eiro ieņēmumi un 5 417 124,59 eiro izdevumi.

Pārbaudes laikā iegūtā informācija liecina, ka politiskie spēki nedaudz vairāk kā pusi jeb 2 846 074,79 eiro no visiem vēlēšanu izdevumiem izlietojuši limitētajiem mērķiem – aģitācijas materiālu jeb reklāmu izvietošanai un labdarībai. KNAB pārbaudes laikā guva pārliecību, ka politiskās organizācijas ievērojušas tām noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu limitus.

Piemērotie sodi partijām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!