Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērsies Kriminālpolicijā saistībā ar pētījumu, kuru pretkorupcijas politikas un labas pārvaldības pētniece Līga Stafecka veikusi par KNAB pēdējā laika darbu.

Stafecka piektdien medijus informēja, ka pēc KNAB iesnieguma viņai bijis jādodas uz Kriminālpoliciju sniegt paskaidrojumus par pētījumā izmantotajiem avotiem. "Es to uzskatu par nepieņemamu praksi un mēģinājumiem ietekmēt pētījuma saturu," pauda Stafecka.

Uz pētījuma prezentāciju un diskusiju piektdien pats KNAP priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks nebija ieradies, īsi pirms pasākuma paziņojot, ka viņam ir neatliekami darbi.

Pētījumā atklājies, ka pēdējo piecu gadu laikā, kopš KNAB valda iekšējās nesaskaņas, ir cietusi biroja spēja uzrādīt labus korupcijas apkarošanas rezultātus.

Stafecka šo pēdējo piecgadi KNAB darbībā raksturo kā "iekšējās turbulences laiku", kas nozīmē, ka ir vērojami iekšējie konflikti, nespēja rast kompromisus un tiek īstenotas darbības, kas vēl vairāk padziļina konfliktus. Savukārt tā rezultātā ir cietis biroja tēls, mazinājusies sabiedrības uzticība tam, kā arī iekšējie konflikti notrulinājuši sabiedrības interesi par biroja darbu un korupcijas apkarošanas rezultātiem.

Secināts arī, ka biroja sasniegtie rezultāti korupcijas apkarošanā ir pieticīgi un neatbilst sabiedrības gaidām, kā arī tas, ka ir vērojams politiskās gribas trūkums korupcijas mazināšanai.

Kritika veltīta arī KNAB priekšniekam, kuram trūkstot autoritātes un vadības kompetences.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!