Foto: LETA

No 67 partijām, kurām bija jāiesniedz 2015. gada pārskati, līdz 2016. gada beigām tos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nebija iesniegušas septiņas partijas, un ar divām no tām joprojām turpinās tiesvedība, liecina KNAB vadībā iesniegtais pārskats par darbību pērn.

Kopumā 2016. gadā KNAB pabeidzis 69 partiju 2015. gada pārskatu patiesuma pārbaudes. Līdz 2016. gada 31. decembrim gada pārskatu nav iesniegušas tādas partijas kā "Apvienība Iedzīvotāji" un "Ražots Latvijā", kurām pabeigta lietvedība administratīvo pārkāpumu lietās. Tāpat pārskatu nav iesniegušas partijas "Partija Mūsu zeme" un "Tautas kontrole", bet ar šīm organizācijām patlaban turpinās tiesvedība par šo pārkāpumu. Savukārt pārskatu neiesniegušās partijas "Par Dzimto Valodu!", "Osipova partija" un "Par Labu Latviju" ir likvidācijas procesā, norādīts pārskatā.

Tiesā 2016. gada pirmajā pusgadā iesniegts viens prasības pieteikums izbeigt partijas "Latvijas kustība Solidaritāte" darbību par gada pārskata neiesniegšanu. Par to pašu pārkāpumu otrajā pusgadā iesniegts arī prasības pieteikums izbeigt partijas "Partija Mūsu Zeme" darbību.

Politisko partiju finansēšanas kontroles jomā, 2016. gadā sāktas arī 24 resoriskās pārbaudes, bet pabeigtas 17 resoriskās pārbaudes. Pārskata periodā pieņemti 14 lēmumi par atteikšanos sākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Savukārt par Politisko partiju finansēšanas likuma un Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normu pārkāpumiem 2016. gadā birojs sācis 47 administratīvā pārkāpuma lietas pret partijām un fiziskām personām.

Gada laikā pret politiskajām organizācijām ir pieņemti 25 lēmumi administratīvo pārkāpumu lietās, no kuriem 21 gadījumā piemērots naudas sods par gada pārskatu, biedru naudu un ziedojumu ziņojumu iesniegšanas kārtības neievērošanu kopumā 2840 eiro apmērā. Par šo pārkāpumu KNAB sodījis: "A8 partiju", "Latvijas centrisko partiju", "Mūsu Zemi", "Par Dzimto Valodu!", "Sociālā Taisnīguma partiju", "Tautas kontrolu", "Jauno konservatīvo partiju", "Latvijas Krievu savienību", "Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"", "Zaļo un Zemnieku savienību".

Vienā gadījumā KNAB pārkāpumu atzinis par maznozīmīgu un izteicis mutvārdu aizrādījumu. Vienā gadījumā pieņemts lēmums un piemērots 250 eiro naudas sods fiziskai personai par starpniecību partiju finansēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!