Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) noraida Reformu partijas (RP) pārmetumus par naudas plūsmas apturēšanu, sakot, ka tiesa iepriekš ir atzinusi par pamatotu partijas saukšanu pie atbildības par nepareizi ziņu norādīšanu deklarācijā, taču tas automātiski ļauj birojam apturēt valsts finansējumu politiskajam spēkam.

KNAB portālam "Delfi" precizēja, ka birojs iepriekš nolēmis saukt partiju pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. Partija šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, bet visās instancē zaudēja. Līdz ar to KNAB lēmums par partijas saukšanu pie atbildības stājās spēkā un, atbilstoši likumam, partijai apturēts valsts finansējums.

Lēmumu par partijas finansējuma apturēšanu RP var pārsūdzēt tiesā, un partijas līderis Valdis Zatlers apliecinājis, ka RP plāno to darīt. Taču pagaidām tiesāšanās par finansējuma apturēšanu vēl nav sākusies. KNAB gan norāda, ka tiesāšanās vēl nenozīmēs, ka finansējuma apturēšana tiks atcelta.

"Tiesa atzina, ka KNAB rīcība [saucot RP pie atbildības par nepareizu ziņu norādīšanu deklarācijā] ir bijusi tiesiska un pamatota, kā arī partijai piemērotais sods ir bijis samērīgs un normatīvo aktu pārkāpumi lēmuma pieņemšanā nav konstatēti. Arī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģija atzina, ka "partijai piemērotais sods ir samērīgs ar administratīvā pārkāpuma raksturu, ir izvēlēts atbilstoši likuma prasībām," informē KNAB.

Savukārt, ņemot vērā RP pirmdien publiski pausto viedokli, ka "KNAB lēmums par valsts finansējuma apturēšanu ir nekvalitatīvs precedents", KNAB norāda, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ar 2012.gada 8.oktobra spriedumu atstāja negrozītu KNAB priekšnieka lēmumu.

Arī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģija ar 2013.gada 12.aprīļa spriedumu atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu un minētais spriedums nav pārsūdzams. Līdz ar to KNAB priekšnieks pieņēma lēmumu pārtraukt RP piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmaksu no Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas sprieduma spēkā stāšanās brīža.

KNAB arī atgādina, ka tiesa apstiprinājusi KNAB 2012.gada 1.jūnija lēmumu par RP saukšanu pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā un informācijas publicēšanas kārtības neievērošanu saistībā ar saņemtajiem dāvinājumiem (ziedojumiem).

Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu politiskajām partijām tiek pārtraukta valsts budžeta finansējuma izmaksa, ja pēc tā piešķiršanas tiek konstatēti noteikti likumā minēti pārkāpumi un lēmums par soda piemērošanu ir stājies spēkā.

Viens no likumā minētajiem gadījumiem ir partijas sodīšana par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā nenorādītiem darījumiem vai saņemtiem dāvinājumiem (ziedojumiem), kuru kopsumma pārsniedz 100 minimālās mēnešalgas jeb 20 000 latus.

Pārbaudot 2011.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādītos darījumus, KNAB konstatēja, ka konkrētā partija tajā nav norādījusi darījumus par 38 048,04 latiem. Ar KNAB priekšnieka 2012.gada 1.jūnija lēmumu tika nolemts saukt partiju pie administratīvās atbildības un sodīt ar 350 latu naudas sodu.

Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu KNAB priekšnieka lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu RP var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, taču KNAB lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību, informēja KNAB.

Jau vēstīts, ka KNAB maija beigās apturējis valsts finansējumu RP, kas pienākas visām Saeimas vēlēšanās startējušajām partijām, kuras ieguvušas vismaz 2% vēlētāju atbalstu. Par katru iegūto balsi partija saņem 50 santīmus. RP šogad par četriem mēnešiem izmaksāti 23 857 lati, bet finansējums līdz pat nākamajām Saeimas vēlēšanām partijai līdz ar KNAB lēmumu tiek atņemts, un tas nozīmē, ka garām partijas kasei paies aptuveni 166 000 lati.

Partija vainoja KNAB nesamērīga un novēlota lēmuma pieņemšanā un sola šo lēmumu pārsūdzēt.

RP skaidroja, ka jau 2011.gada oktobrī līdz ar Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju, partija iesniegumā KNAB lūgusi skaidrojumu par to, kā deklarācijā ietvert rēķinus, kas veidojās no tā sauktā "Olšteina sešinieka", kas atstāja toreizējās Zatlera Reformu partijas rindas, izmaksām reklāmas kampaņai. Šīs izmaksas nebija saskaņotas ar partiju un līdz ar to partija tos neatzina par saviem tēriņiem.

Partija uzskata, ka KNAB, pārkāpis likumu, atbildi uz šo vēstuli sniedzot tikai pēc sešiem mēnešiem, novilcinot procesu un liedzot partijai noteiktajā termiņā precizēt deklarāciju.

RP uzskata, ka KNAB pieņemtais lēmums ir nesamērīgs, ņemot vērā to, ka partija jau sākotnēji iesniedza KNAB visus dokumentus par izdevumiem, kuri netika iekļauti deklarācijā.

Turklāt, tiklīdz partija no KNAB bija saņēmusi vairākus mēnešus novēloto atbildi, ka partijas iesniegumā norādītie rēķini ir iekļaujami deklarācijā, partija to arī izdarījusi.

Taču, pieņemot lēmumu, KNAB  šos faktiskos apstākļus pilnībā ignorējis, norāda partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!