Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis plašu līdzekļu izšķērdēšanu, Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (ZZS) saņemot algu par kapitāla daļu turētāja pienākumiem pašvaldības uzņēmumos, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Jūrmalas pašvaldība apvainojumus noraida, uzskatot, ka viss bijis likumīgi un nekādi zaudējumi nav nodarīti.

Kopš 2013.gada rudens līdz pērnā gada beigām Truksnis par kapitāla daļu turētāja pienākumu pildīšanu deviņos Jūrmalas pašvaldības uzņēmumos saņēmis vairāk nekā 22 000 eiro. Kaut likums par šāda pienākuma pildīšanu ļauj maksāt atalgojumu, KNAB uzskata, ka Truksnim minētie pienākumi bija jāpilda bez papildu samaksas.

Kā "Panorāmai" skaidroja KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītājs Andris Donskis, likumā, kas bija spēkā par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldīšanu, bija teikts, ka maksāt par kapitāla daļu turēšanu var, bet, ja šis pienākums jau ir noteikts amata aprakstā, tad jāmaksā par to nav. "Mēs konstatējām, ka viņam ir prettiesiski izmaksāta atlīdzība," skaidroja Donskis.

Jūrmalas dome par šādu KNAB viedokli ir izbrīnīta. Pašvaldība uzskata, ka Truksnim uz samaksu bija tiesības, jo regulējums, kas liedz saņemt papildu algu, stājies spēkā vien šogad. "Manā rīcībā ir ministrijas vēstule, kurā teikts, ka dome ir tiesīga noteikt algu kapitāla daļu turētājam - Jūrmalas domes priekšsēdētājam. [..] Nekādi zaudējumi nav nodarīti, domes lēmums ir tiesisks, un nav saprotams, kāpēc divus gadus pēc lēmuma ir šādas vēstules no KNAB," televīzijas raidījumam sašutumu pauda Jūrmalas domes Administratīvi juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Ķēniņš.

KNAB vēstulē pašvaldībai lūdzis lemt par iespējamo zaudējumu piedzīšanu no vainīgajām amatpersonām. Pašam Truksnim saņemto naudu atmaksāt gan, visticamāk, nevajadzēs, jo viņš uzskatāms par labticīgo ieguvēju. Lēmumu par atlīdzības izmaksu 2013.gada 12.septembra domes sēdē pieņēma astoņi pašvaldības deputāti. Truksnis šajā balsojumā nepiedalījās. Tikmēr KNAB par šo faktu sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietās. Ja deputātu vaina tiks pierādīta, viņus gaida sods 70 līdz 350 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!