Foto: DELFI
Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu darbībās aizvien vairāk konstatējami noziedzīgi nodarījumi, teikts portāla "Delfi" rīcībā esošajā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Ģenerālprokuratūras atzinumā, kas adresēti finanšu ministram Einaram Repšem (JL). VID arī vairākus gadus kavējies ar atsevišķu VID darbinieku – kukuļņēmēju lietu izskatīšanu.

Ģenerālprokuratūras atzinumā teikts, ka pārlieku ilga ir bijusi VID Finanšu policijas (FP) pirmstiesas izmeklēšana.

Ģenerālprokuratūra VID FP darbību vērtē kā "neapmierinošu" nesamērīgi lielā kriminālprocesu skaita pieauguma un zemā kriminālvajāšanu prokuratūrai nosūtīto lietu skaita dēļ. Tāpat VID pārmesta Ģenerālprokuratūras operatīvās darbības likuma nepietiekama un neprecīza izpilde. Atsevišķos operatīvās darbības procesos, kas uzsākti par uzņēmumu un darījumu shēmu izveidi, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, un par noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu, netiek noskaidroti vai tiek noskaidroti nepilnīgi pieradījumu avoti par šo uzņēmumu darbinieku prettiesisko rīcību, teikts atzinumā.

Tāpat pārbaudē konstatēts, ka operatīvās izlūkošanas lietvedībā ilgstoši atrodas vairākas lietas un kriminālprocesi par tādu uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas faktiski neveic saimniecisko darbību. Bet to konti tiek izmantoti fiktīvu darījumu shēmās. Operatīvās darbības nav pietiekami aktīvas un efektīvas, lai noskaidrotu noziedzīgā nodarījumā iesaistītās personas, norāda Ģenerālprokuratūra.

Tāpat Ģenerālprokuratūra pārmet VID vāju iekšējās drošības darbības rezultativitāti. Atsevišķos gadījumos informācija par VID amatpersonu koruptīvajām darbībām pārbaudīta nesamērīgi ilgi, kas ļauj šīm amatpersonām turpināt noziedzīgus nodarījumus. Piemēram, vienā no operatīvās uzskaites lietām konstatēts, ka informācija par VID amatpersonas kukuļa ņemšanu saņemta 2004. gadā, atkārtoti 2007. gadā, bet pārbaudi VID uzsāka 2008. gadā.

Savukārt KNAB vēstulē Repšem norāda, ka aizvien vairāk noziedzīgus nodarījumus valsts institūciju dienestā izdara VID amatpersonas. "VID amatpersonu prettiesiskā darbība, neievērojot likumā noteikto kompetenci un nerealizējot likumā noteiktus pienākumus, liecina par darbību, kas neatbilst Valsts pārvaldes likuma iekārtas mērķim". Tāpat KNAB pārmet VID amatpersonām rīcību, apzināti pārkāpjot nozari regulējošās tiesību normas. "Līdz šim brīdim nav nodrošināts efektīvs VID darbības uzraudzības mehānisms, lai novērstu VID amatpersonu noziedzīgus nodarījumus, kas saistīti ar korupciju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!