Foto: LETA
Latvijas uzņēmēju ieskatā, viena no lielākajām problēmām korupcijas jomā ir publiskie iepirkumi, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" pastāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Sreļčenoks pastāstīja, ka pagājušās gada nogalē veiktā aptauja liecina – vislielākās problēmas ir iepirkumos, uz ko norādīja 85% aptaujāto.

Vēl starp biežāk noradītajām problēmām ir administratīvo resursu izmantošana privātajām vajadzībām, kā arī politisko lēmumu pieņemšana viena vai citā uzņēmuma interesēs, pastāstīja KNAB šefs.

Plašāk KNAB par veiktās aptaujas rezultātiem iecerējies stāstīt piektdien .Socioloģiskā aptauja ir veikta 2011.gada nogalē. Tās rezultāti atspoguļo Latvijas uzņēmēju uzskatus par korupcijas izplatību komercdarbības vidē, kā arī pieredzi gan jautājumu kārtošanā dažādās valsts un pašvaldību institūcijās, gan saskarsmē ar korupcijas problēmām.

Aptaujas mērķis bija noskaidrot, vai uzņēmējiem ir nācies veikt neoficiālus maksājumus vai piedāvāt dāvanas valsts amatpersonām, izmantot citus neoficiālus paņēmienus; kuras institūcijas uzņēmēji uzskata par godīgām, kuras - par negodīgām, kāda būtu uzņēmēju uzvedība, ja amatpersona pieprasītu kukuli utt.

Pēdējā aptauja par iedzīvotāju attieksmi pret korupciju pēc KNAB pasūtījuma tika veikta 2007.gadā.

Jau ziņots, ka 2010.gada pavasarī toreizējā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende laikrakstā "Latvijas Avīze" stāstījusi, ka pastāv prakse uzņēmējiem par sev nepieciešamu lēmumu "dabūšanu cauri" maksāt politikā esošiem cilvēkiem vai grupām, piemēram, takse par būtisku izmaiņu veikšanu nodokļu politikā esot 60 000 latu.
Portālam "Delfi" Jaunzeme-Grende toreiz atklājusi, ka uzņēmēji kamerai stāstījuši par gadījumiem, kad ir bijuši spiesti maksāt "konkrētiem cilvēkiem, konkrētos gadījumos" par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu.

Viņa neatklāja nedz, kuri uzņēmēji maksājuši, nedz kam maksāts - nenosaucot, vai tā ir partija, politiķu grupa vai citi cilvēki un grupas - kā arī cik maksāts. Uzņēmēji paši nevēloties atklāt šādus notikumus, jo paši tajos ir iesaistīti. Taču viņa atzina, ka šāda prakse pastāv arī Rīgas domē. Pēc prokuratūras aicinājuma KNAB pārbaudīja šīs ziņas, taču izmeklēšana ne ar ko nerezultējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!