Foto: LETA

Otrdien, 2. augustā, plānotajā valdības sēdē, kurā paredzēts apstiprināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata pretendentu atlases kārtību, "Sabiedrība par atklātību "Delna"" iebildīs pret ģenerālprokurora balss noteikšanu par izšķirošo.

Kā portālam "Delfi" skaidro "Delna", KNAB priekšnieka vietniece korupcijas novēršanas jautājumos Ilze Jurča ierosinājusi, ka gadījumā, ja balsojumā par pretendentiem četru komisijas locekļu balsis sadalās vienādi, izšķirošajai jābūt nevis komisijas vadītāja, Valsts kancelejas direktora Mārtiņa Krieviņa balsij, bet ģenerālprokurora Ērika Kalnmeirera balsij.

"Likumdevējs KNAB likumā ir noteicis kompetenču un atbildības sadalījumu – KNAB likuma 4. panta trešā daļa nosaka, ka biroja priekšnieka amata pretendentu atlasi veic komisija, kuru vada Valsts kancelejas direktors. Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Drošības policijas priekšnieks," norāda "Delna".

Organizācija vērš uzmanību, ka "gan Latvijas, gan starptautiskajā praksē izšķirošā balss parasti ir komisijas vadītājam". "Delnas" direktors Jānis Volberts ir kritisks un norāda, ka Valsts kancelejas vadītājs spēj neitrāli un objektīvi vērtēt pretendentus un nav pamata atbildīgās personas maiņai.

"Kalnmeiers līdz šim ir pasīvi noraudzījies uz KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka bezdarbību, piemēram, [Jura] Juraša kukuļošanas gadījumā, un vismaz desmit darbinieku tiesvedībās, kas novedušas pie biroja izmeklēšanas un operatīvās darbības novājināšanas. Ģenerālprokuroram bija iespēja veikt KNAB darbības uzraudzība izmeklēšanas un operatīvās darbības jomā un atbilstoši KNAB likuma 4. panta desmitajai daļai būtu jāvada KNAB priekšnieka atbrīvošanas komisijas darbs," rakstiskā skaidrojumā pauž organizācija.

Delna KNAB priekšlikumā izšķirošo balsi piešķirt ģenerālprokuroram nesaskata objektīvu pamatojumu, bet KNAB vadības vēlmi panākt Streļčenoka kandidatūrai labvēlīgākas komisijas apstiprināšanu, bez iepriekšējas diskusijas un argumentēta pamatojuma.

Iepriekš Ministru kabineta komiteja noteikumu projektu atbalstīja redakcijā, kas izšķirošo balsi paredz komisijas vadītājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!