Foto: LETA
Neskatoties uz iekšējām domstarpībām un samazināto finansējumu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) strādā sekmīgi.

To otrdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas izbraukuma sēdes birojā žurnālistiem atzina KNAB šefs Normunds Vilnītis.

Arī Vilnīša vietniece Juta Strīķe komisijas sēdē atzina, ka korupcijas apkarošanas rezultāti daudzās pozīcijās ir uzlabojušies, proti, kopumā, neskatoties "uz visu birojā un ap biroju notiekošo", rezultāti nav palikuši sliktāki, un kvalitāte un lietu mērogi ir uzlabojušies.

KNAB priekšnieka vietniece gan atgādināja, ka korupcijas lietās pierādījumu savākšanai ir jāiegulda liels darbs, īpaši tādās lielās lietās kā autorūpnieka "Daimler" un uzņēmuma "Latvenergo" lietas.

Pēc sēdes Vilnītis žurnālistiem noraidīja nereti sabiedrībā izskanējušo apgalvojumu, ka birojs iekšējo nesaskaņu dēļ nespēj pildīt savas funkcijas. "Protams, ka spēj. To parāda arī lietas un rezultāti, un tas liecina, ka cilvēki strādā, neskatoties uz grūtībām," uzsvēra KNAB priekšnieks.

"Domstarpību vispār nebūtu, ja atsevišķas amatpersonas necenstos izvirzīt nepamatotas prasības un pildītu visu godprātīgi," viņš uzsvēra.

Uz jautājumu, kā rīkosies, ja ģenerālprokurora vadītā komisija, kas vērtē KNAB priekšnieka atbilstību amatam, atklās pārkāpumus viņa rīcībā, Vilnītis atbildēja: "No manis rīcība netiks prasīta. Ir noteikta procedūra, kad pārkāpumi atklāti un tālāk virza uz Saeimu, kur notiek šis balsojums. Pirmām kārtām es nezinu, kas tie par pārkāpumiem, tādēļ kaut ko komentēt es patlaban nevaru."

Atbildot, kad domstarpības KNAB varētu beigties, Vilnītis teica tieši: "Līdz ar to brīdi, kad politiķi beigs jaukties biroja darbā. Momentā beigsies, kaut vai rītdien tas notiks." Izmeklēšanai politiķu iejaukšanās gan netraucējot, bet "šeit ir runa par vadības līmeni".

Konkrētus politiķus KNAB priekšnieks nevēlējās nosaukt. "Savas aizdomas man varbūt par to ir," viņš gan piebilda.

Jau ziņots, ka pērn KNAB aktīvi iesaistījās daudzu skaļu lietu šķetināšanā. Tika sākta izmeklēšana gan jau pieminētajās autorūpnieka "Daimler" un uzņēmuma "Latvenergo" lietās, gan kukuļošanas lietā Jūrmalas domē un citās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!