Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) konstatējis nepilnības Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ienākumu deklarācijā - pretrunā Politisko organizāciju finansēšanas likuma prasībām ZZS saņēmusi ziedojumus 74 650 latu apmērā, informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

KNAB atklājuši smagus likumpārkāpumus ZZS darbībā

KNAB 22.augusta vēstulē lūdzis ZZS piecu dienu laikā jeb līdz 29.augustam pārskaitīt ziedojumu summu Ls 74 650 apmērā Finanšu ministrijas norādītajā kontā un iesniegt KNAB pārskaitījumu apstiprinošu maksājuma uzdevuma eksemplāru.

KNAB, pamatojoties uz konkrēto ziedotāju sniegtajiem paskaidrojumiem, konstatējis, ka četras personas ir pārskaitījušas sešus ziedojumus ZZS kopsummā par 36 300 latiem kā starpnieki, kas ir pretrunā ar partiju finansēšanas likuma prasībām, jo politiskās organizācijas aizliegts finansēt, izmantojot trešo personu starpniecību.

Savukārt, uzklausot citu ziedotāju paskaidrojumus un pārbaudot bankas čekus, konstatēts, ka vēl četras personas, kuras saskaņā ar ZZS deklarāciju ziedojušas kopsummā Ls 38 350, patiesībā nav veikušas ziedojumus. Likums prasa anonīmu dāvinājumu vai nelikumīgu ziedojumu piecu dienu laikā pēc saņemšanas pārskaitīt Finanšu ministrijas norādītajā kontā.

KNAB vēstulē ZZS norāda: ja līdz noteiktajam termiņam 74 650 lati netiks pārskaitīti Finanšu ministrijas norādītajā kontā, ZZS vadītājs var tikt saukts pie atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, kas paredz sodu līdz 250 latiem. ZZS priekšsēdētāja ir Ingrīda Ūdre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!