Foto: Shutterstock
Pirmdien, 22. februārī, uz skolu klātienē drīkstēs doties 1.-4. klašu skolēni tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, iepriekš lēma valdība. Tiesa, mācību laikā jāievēro Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumi, tostarp arī mutes un deguna aizsega lietošana.

Atsākoties klātienes mācībām pēc reģiona principa, skolas drošības komplekts ir – sejas masku lietošana, telpu vēdināšana, distances ievērošana, kā arī dezinfekcija un roku mazgāšana.

Attiecībā uz sejas masku lietošanu, Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) jau iepriekš aicināja vecākus informēt savus bērnus par jauno kārtību, paskaidrojot gan maskas nēsāšanas nepieciešamību, gan pareizas maskas uzlikšanas un noņemšanas principus.

Taču, ja bērna vecāki nolēmuši, ka viņu atvase masku nevilks, IKVD vadītāja Inita Juhņēviča jau iepriekš iezīmēja darbību secību pedagogiem.

"Ja bērns atsakās vilkt masku, viņam [skolā] jānodrošina atsevišķa telpa. Skolai nekavējoties jāsazinās ar vecākiem, jānoskaidro situācija, un tad kopīgi ar vecākiem jāvienojas vai nu par izglītības procesa turpināšanu ģimenē, vai par to, ka tomēr bērns velk masku un atgriežas mācību telpā kopā ar citiem bērniem," iepriekš skaidroja Juhņeviča.

IKVD sadarbībā ar Tiesībsarga biroju un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju izveidoja rīcības shēmu gadījumiem, ja skolēns klātienes mācību nodarbībās ierodas bez sejas un deguna maskas.

Kā iepriekš norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), skaidrojošajam darbam par masku valkāšanu nozīmīgumu varētu palīdzēt arī dziesma, kas pieejama šeit.

Jau vēstīts, ka 22. februārī 25 novados 1.-4. klašu skolēni atsāks mācības klātienē. Ar novadu sarakstu var iepazīties šeit.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) mudina skolēnus, ja vien tas ir iespējams, uz skolu iet ar kājām, vecākiem nogādāt viņus līdz skolai ar personīgo auto vai izmantot speciālo – skolas pārstāvjiem – domāto transportu. Ministre atzīmēja, ka skolai ir jāapzina, vai skolēnu vidū ir bērni, kuriem, lai nokļūtu uz skolu, jāizmanto sabiedriskais transports.

Ņemot vērā, ka skolotājiem un bērnudārzu darbinieki strādā augsta Covid-19 inficēšanās riska apstākļos, viņiem veiks Covid-19 testu vismaz vienu reizi nedēļā atkarībā no izvēlētās testēšanas metodes.

Par to, kā pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārizglītojošo skolu atbildīgajam pārstāvim pieteikt savus darbiniekus uz Covid-19 testu, var lasīt šeit.

Šobrīd ir pieejamasarī klātienes individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Arī šo konsultāciju laikā visiem iesaistītajiem ir jāievēro distance, jālieto sejas maska un jāvēdina telpas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!