Foto: DELFI Aculiecinieks



Šogad slimnīcā nogādāti jau 45 čūsku sakosti cilvēki, no kuriem puse sadzelti jūlijā. Odzes inde cietušajam var radīt smagus sirdsdarbības un elpošanas traucējumus, un pat apdraudēt dzīvību, tāpēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina ievērot vairākus drošības pasākumus.

Čūskas kodumu var atpazīt pēc sāpēm dzēluma vietā, kas ir pietūkusi. Pietūkums sakostajā ķermeņa vietā izteikti palielināsies un āda kļūs zilgani violeta. Var rasties nopietni sirdsdarbības traucējumi, trūkt elpa, būt slikta dūša, vemšana un caureja.

Nekavējoties ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot pa tālruni 113, jo, piemēram, odzes kodums var izraisīt smagu alerģisku reakciju un apdraudēt cilvēka dzīvību.

Cietušajam vēlams nogulties un jāmēģina nomierināties. Sakosto ķermeņa daļu jācenšas nekustināt un neberzēt, lai aizkavētu indes izplatīšanos. Uz koduma vietas var likt kaut ko aukstu, kas mazinās niezi un sašaurinās asinsvadus.

Nekādā gadījumā nedrīkst uz koduma vietas likt žņaugu vai pārsējus. Tāpat nedrīkst sūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt koduma vietu, jo tas cietušā cilvēka situāciju var tikai pasliktināt. Tieši šī paša iemesla dēļ nedrīkst lietot medikamentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!