Foto: Publicitātes foto
Sarunu festivālā "Lampa" ar virstēmu "kopā" no 2. līdz 5. septembrim būs vērojami vairāk nekā 200 notikumu. Festivālu būs iespējams redzēt tiešraidē festivāla mājaslapā "festivalslampa.lv", kopā skatīšanās vietās visā Latvijā, kā arī klātienē – festivāla "Lampa" studijās Cēsīs, Rīgā un Rēzeknē.

Rīkotāji piedāvā piecu dažādu nozaru pārstāvju un sabiedrībā zināmu personību festivāla "Lampa" gaidītākos notikumus. Tāpat rīkotāji atgādina, ka ikvienam ir iespēja izveidot savu programmu, izmantojot festivāla pieejamo rīku "Mana programma".

Jau vēstīts, ka joprojām iespējams pieteikt festivāla kopā skatīšanās vietas. To var darīt līdz pat festivāla sākumam, sazinoties ar Ilzi – ilze.samite@fondsdots.lv. Festivālā ar trim diskusijām piedalīsies arī "Delfi", kas šogad kļuvis par vienu no "Lampas" oficiālajām norises vietām.

Ar festivāla "Lampa" pasākumu TOP 5 dalās piecu dažādu nozaru pārstāvji un sabiedrībā zināmas personības – ārste Katrīna Puriņa-Liberte, pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs, Latgales vēstniecības "Gors" direktore Diāna Zirniņa, radio personība un improvizācijas teātra aktrise Sanda Dejus un grupa "Carnival Youth".

Katrīna Puriņa-Liberte, ārste


Foto: LETA

1. Diskusija "Vai "tikumības grozījumi" tiešām pasargā jauniešus?" – jo mani kā jauno ārstu, kura specializācija ir saistīta ar seksuālo izglītību un jaunu meiteņu veselību, uztrauc jautājums par to, kā jaunieši iegūst kvalitatīvu un profesionālu informāciju par seksuālo veselību.

2. Diskusija "Vai riska grupām kontracepcijai ir jābūt bez maksas?" – jo uzskatu, ka attīstītā valstī, kas rūpējas par sieviešu veselību, būtu jādiskutē par jautājumu, kā maksimāli samazināt nevēlamu grūtniecību skaitu. Vai nevēlamu grūtniecību skaits ir kvalitatīvas seksuālās izglītības trūkums, nepārdomātas darbības sekas vai tas, ka sievietei nav pieejama ginekologa aprūpe un kontracepcija, – šie ir jautājumi, par kuriem būtu vērts diskutēt.

3. Diskusija "Tieša runa ar Krīvēnu jeb Kāpēc tu man stāsti par to HIV??" – jo uzskatu, ka mūsu valstī valda ārkārtīgi daudz stigmu par šo slimību, un mani uztrauc pieaugošais jaunatklāto HIV gadījumu skaits dažādās vecuma kategorijās.

4. Saruna "Bērns. "Būt vai nebūt": tāds ir jautājums." – jo no sirds cienu ārstus, diskusijas dalībniekus, kas spēj par sarežģītām tēmām runāt cilvēkiem saprotamā valodā.

5. "Es gribu dabiskas dzemdības ar epidurālo" – saruna par cerībām, vilšanos un atbildību dzemdībās – jo diskusijas par dabiskām dzemdībām un tradicionāliem atsāpināšanas veidiem ieguvušas lielu popularitāti ne tikai ārsta kabinetā, bet arī māmiņu čatos. Kaut arī dzemdībās galvenā loma ir māmiņai un mazulim, to norisē un iznākumā ir iesaistīta vesela dzemdību komanda ar saviem iekšējiem un ārējiem resursiem.

Nils Sakss Konstantinovs, pusaudžu psihoterapeits


Foto: Publicitātes foto

Pusaudžu resursa centra vadītājs savā festivāla "Lampa" programmā iekļāva pasākumus, kas būtu saistoši tiem, kurus interesē jauniešu mentālā veselība un visdažādākās lietas, kas tai nāk par labu.

1. Paneļdiskusija "Jaunieši nejēdz"

2. Jauniešu saruna "Manam draugam nav prāta"

3. Jauniešu diskusija "Apstāties aizliegts!"

4. Diskusija "Zēns. Balets. Vīrietis."

5. Publisks drāmas terapijas seanss "Man riebjas skola!"

Diāna Zirniņa, Latgales vēstniecības "Gors" direktore


Foto: Publicitātes foto

1. Diskusija "Vai laikmetīgā māksla var sekmēt pilsonisko līdzdalību?" – jo mani interesē, vai ar laikmetīgās mākslas un kultūras vēstures zināšanu palīdzību var iedvesmot bērnus un jauniešus iesaistīties pilsoniskās sabiedrības veidošanā, lēmumu pieņemšanā un radošā līdzdalībā.

2. Diskusija "Labizjūta darba vidē" – jo izdegšana darbā stresa ietekmē skar pilnīgi visas nozares, arī kultūru.

3. "Pirmais randiņš" ar pirms 100 gadiem radītu mākslu. Diskusija par jēgu" – jo ir svarīgi apzināties, ko mums šodien dod simtgadīgais Latvijas kultūras mantojums un ar ko tas spēj ieinteresēt un ieintriģēt.

4. Diskusija "Esmu muļķis, ko tālāk?" – jo gudrību ne vienmēr vajag uztvert pārāk nopietni, bet nekritisku domāšanu gan.

5. (ne)Veiksmes stāstu sesija "Drosme kļūdīties" – jo kļūdas var sagādāt ne tikai zaudējumus, bet arī grandiozas iespējas, un kļūdīties taču ir cilvēcīgi!

Santa Dejus, radio personība un improvizācijas teātra aktrise


Foto: Publicitātes foto

1. Improvizācijas nodarbība pāriem "No pirmā acu skatiena līdz kāzām" – jo jau 18 gadus darbojos improvizācijas teātrī. Improvizācija ir lielisks instruments, kas ļauj atraisīties personībai, veicina komunikācijas prasmes un attīsta spēju uzstāties publikas priekšā. Taču šādā formātā – improvizācija pāriem – es vēl nekad neesmu piedalījusies. Izklausās lieliski.

2. Diskusija "Kad katrā ģimenē Latvijā būs elektroauto?" – jo manā ģimenē rūpes par vidi ir ļoti svarīga kopīga aizraušanās. Mans vīrs ir zaļākas pilsētvides aktīvists un īsteno dažādus projektus. Mums arī ir elektroauto, tāpēc man šī diskusija šķiet saistoša.

3. Diskusija "Ar cigaretēm un ātro kredītu kabatā: kāpēc cilvēki izdara sliktas izvēles" – jo es esmu galējību un atkarību cilvēks. Bieži vien ir nācies sevi apturēt pie kraujas malas, kas ved uz pamatīgām nepatikšanām. Būtu interesanti uzzināt, vai tas saistās tikai ar pašas vājībām, vai tā ir cilvēkiem kopīga tendence.

4. Sieviešu stendaps "Slikti padomi, kā dzīvot labāk" – es sevi arī pieskaitu pie sievietēm, kas Latvijā darbojas humora lauciņā. Jāpaskatās, kas „māsām" sakāms. Varbūt ir kāds slikts padoms, ko varēšu neizmantot.

5. Diskusija "Vai tradicionālie mediji noliks karoti?" – ņemot vērā, ka strādāju radio, šis man ir aktuāls jautājums. Kādām pārmaiņām mums jābūt gataviem?

Grupa "Carnival Youth"


Foto: Publicitātes foto

1. Diskusija "Krīze — jauns līmenis vecajos spēles noteikumos" – kopā meklēsim atbildes pandēmijā dzimušiem jautājumiem un radīsim idejas jaunajiem dzīves apstākļiem.

2. Diskusija "Kas ir labs dizains?" – jo mūs interesē, kas ir labs dizains. Komerciālās veiksmes atslēga vai rīks pasaules glābšanai?

3. Diskusija "No pagrīdes līdz arēnai: kāpēc būt "underground" mūziķim Latvijā?" – jo esam tiešā veidā saistīti ar nozari un panākumu atslēga arvien ir kas netverams un katram nozīmē ko citu.

4. Diskusija "Ilgtspēja ikdienas ieradumos" – jo pozitīvas pārmaiņas rodas tad, kad mainām domas par ierasto sistēmu. Ierosmi tam, kā nonākt pie idejas darīt citādāk ceram rast šajā diskusijā.

5. Prāta Spēles – vienmēr interesanti un aizraujoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!