Foto: jurmalabasket.lv

Opozīcija partija "Progresīvie" nosūtījusi vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV) ar jautājumiem par fiziskas, emocionālas un seksuālas vardarbības novēršanu bērnu un jauniešu sportā.

Vēstulē ministrei "Progresīvie" atsaucas uz šā gada 14. aprīlī portālā "Delfi" publicētajiem faktiem un liecībām rakstā "Dzēra, kliedza, pavedināja…" par trenera Andra Steļmaha gadījumu, kas atklāj sistēmiskus robus jebkādas vardarbības novēršanā bērnu un jauniešu sporta sistēmā.

"No Steļmaha nepieņemamās uzvedības cietuši vairāki bērni. Liecības atklāj, ka notikusi emocionāla, seksuāla vardarbība, pārmērīga alkohola lietošana darbā ar nepilngadīgām personām, godīgas spēles principu pārkāpšana, šo visu pārkāpumu normalizēšana jauniešu vidū. Meitenes tēvs bija vērsies Latvijas Basketbola savienībā (LBS), taču abas puses vienojušās gadījumu paturēt slepenībā un oficiālas darbības neuzsākt," teikts vēstulē Čakšai.

Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, "Progresīvie" nosūtījuši jautājumus izglītības un zinātnes ministrei, skaidrot, kādas darbības Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) veic Steļmaha lietā, kā arī vardarbības mazināšanā bērnu un jauniešu sportā. Tāpat tiek jautāts par to, kādas darbības IZM ir veikusi, lai palielinātu sporta nozares iesaisti vardarbības mazināšanā; kādi ir dati par vardarbību bērnu un jauniešu sportā.

"Progresīvie" arī vēlas zināt, vai IZM aicinās LBS izveidot Treneru ētikas kodeksu līdzīgi kā ir Latvijas Hokeja federācijai?

Tāpat partija vēlas zināt, kā šobrīd jārīkojas audzēknim un viņa vecākiem, ja rodas aizdomas par jebkādu vardarbību no sporta izglītības iestādes darbinieka, piemēram, trenera puses. Tiek arī jautāts, kā Stambulas konvencijas ratificēšana ietekmētu rīcībpolitiku bērnu un jauniešu vardarbības mazināšanā izglītībā un sportā.

Medijs "MVP" iepriekš vēstīja, ka, saskaņā ar kādas Steļmaha bijušās audzēknes (šobrīd jau bijušās sievas) stāstīto, tobrīd 28 gadus vecais treneris tolaik 14 gadus vecajai meitenei atzinies jūtās, kad viņa ar komandu devusies uz turnīru Zviedrijā. Tas esot noticis uz prāmja ceļā uz Stokholmu. Kad vēlāk meitenes vecāki uzzinājuši par viņas attiecībām ar treneri, meita izņemta no Steļmaha trenētās Jūrmalas komandas un nosūtīta trenēties uz citu sporta skolu Rīgā. Abi gan kādu laiku turpinājuši tikties slepeni, bet vēlāk attiecības pārtrūkušas. Tomēr kad meitene sasniegusi pilngadību, abi atkal sāka satikties, un pēc vairākiem gadiem attiecības nonāca līdz pat kāzām. Drīz pēc tām laulība gan izjukusi.

"Es noliedzu šo apgalvojumu, es neesmu nevienu skūpstījis vai pavedis," – tā raidījumā "Aizmugure" uzstāja Steļmahs. Viņš raidījumā uzstāja, ka visas ziņas par attiecībām esot baumas un izdomājumi. Trenera versijā bijusī audzēkne, sasniedzot pilngadību, viņu pati uzmeklējusi un sākusi attiecības bez kādas romantiskas priekšvēstures. Skaidrojumu, kādēļ viņa tā rīkojusies, Steļmahs gan nespēja sniegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!