Foto: F64
Pēc Tautas partijas (TP) aiziešanas no valdības koalīcijā palikušās partijas ceturtdien nolēma sākt konsultācijas ar opozīcijas partijām par valstij svarīgu lēmumu pieņemšanu un aicināt opozīcijā esošo partiju LPP/LC koalīcijā, ceturtdien žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers norādīja, ka viņa vadītā valdība runās ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, tai skaitā ar Tautas partiju, kas esot solījusi atbalstīt Dombrovska valdību svarīgu lēmumu pieņemšanā.

Ar LPP/LC sarunas iecerēts sākt pirmdien. Kad LPP/LC atbildēs, vai tā ir par vai pret ieiešanu valdībā, tad koalīcija arī lems, ko darīt ar pieciem vakantajiem ministru amatiem.

Ja LPP/LCC neienāks valdībā, būs jāmeklē ministru amata kandidāti, kas varētu gūt Saeimas vairākuma atbalstu, sacīja Dombrovskis. Viņš arī norādīja, ka tas ir tuvāko dienu līdz nedēļas jautājums, kad būs skaidrs, vai Latvijā strādās mazākuma valdība, vai izdosies izveidot vairākuma atbalstu parlamentā.

Jau ziņots, ka TP trešdien nolēma pamest Dombrovska valdību pēc premjera atteikuma slēgt divpusējo vienošanos par "četriem punktiem" - nevirzīt un neatbalstīt lēmumus par nodokļu paaugstināšanu šogad un nākamgad; līdz 1.maijam iesniegt Saeimā valsts pārvaldes reformas projektus, kas paredzētu ministriju skaita samazināšanu līdz 8-9 un valsts funkciju deleģēšanu privātajam sektoram, lai ietaupītu 100 miljonus latu valsts budžetā; līdz 1.jūnijam valdībā sākt skatīt 2011.gada valsts budžeta projektu un iesniegt to Saeimā ne vēlāk kā līdz 1. septembrim; uzsākt darbu pie Sabiedriskā līguma noslēgšanas ar sociālajiem partneriem un līdz 1.jūlijam vienoties par darba devēju, darba ņēmēju un valdības saskaņotu rīcību un atbildību valsts izaugsmes atjaunošanai.

Palikušie koalīcijas partneri pauž gatavību atbalstīt Dombrovska valdības darbu arī turpmāk, paužot pārliecību, ka tā var strādāt mazākumā līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. JL jau paziņojis, ka valdība turpinās darbu, aicinot tajā LPP/LC. Tiesa, LPP/LC šo piedāvājumu pagaidām vērtē atturīgi.

Savukārt opozīcijā esošās partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un "Saskaņas centrs" pauda gatavību atbalstīt Dombrovska valdību tikai, ja tā pildīs šo partiju izvirzītus nosacījumus - SC prasa, lai nekavējoties sāktos darbs pie budžeta, bet PCTVL prasa parakstīt memorandu par cīņu ar korupciju un atbalstu vismazāk aizsargātājiem iedzīvotājiem.

Pēc lielākās koalīcijas partijas – TP – aiziešanas no valdības, Ministru kabinets Saeimā zaudēja 19 deputātu balsis. Koalīcijai kopumā palikušas 44 balsis ("Pilsoniskā Savienība" – 7, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 5, JL – 15, ZZS – 17), taču deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdes neapmeklē. Vēl valdība var rēķināties ar trīs SCP deputātu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!