Foto: LETA

Koalīcija atbalsta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredzētu, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņemtu pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas, pirmdien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pavēstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Sociālo lietu komisijai paredzēts šonedēļ lemt par attiecīga likumprojekta virzīšanu izskatīšanai parlamentā.

Kā ziņots, viens no likumprojekta iniciatoriem Andrejs Klementjevs (S) iepriekš sacīja, ka šonedēļ to varētu skatīt arī parlamenta sēdē. Šo likumprojektu iecerēts pieņemt steidzamības kārtībā, lai tas stātos spēkā no nākamā gada. Politiķis piebilda, ka arī ar Saeimas frakcijām ir panākta vienošanās raiti izskatīt šos priekšlikumus.

Priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts pensijām vērtēja darba grupa. Kopumā atbalstu guva divi ierosinājumi - par pabalstu pensionāru atraitņiem, kā arī priekšlikums piemaksu par uzkrāto darba stāžu palielināt arī tiem, kuri pensionējušies 1996. gadā.

Atbalstu šiem ierosinājumiem pauda arī Labklājības ministrija, savukārt Finanšu ministrija vērsa uzmanību uz papildu izdevumiem.

Vēl no šā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995. gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995. gada beigām. Tomēr likumprojekts paredz, ka šādas izmaiņas būtu attiecināmas arī uz tiem pensionāriem, kuri pensionējušies 1996. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!