Foto: LETA
Koalīcijas partneri Saeimas balsojumā atbalstīs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītās Andas Čakšas kandidatūru veselības ministra amatam.

Čakšu šodien iztaujāja Saeimas frakcijas. Gan "Vienotības", gan nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcija vienojās atbalstīt viņas kandidatūru.

Saeimas balsojums par Čakšas apstiprināšanu ministra amatā paredzēts rīt, 16.jūnijā.

Opozīcijā esošajai "Saskaņai" rīt būs brīvais balsojums, tomēr frakcijas vairākums Čakšu varētu atbalstīt, aģentūrai LETA sacīja politiķis Valērijs Agešins.

Tāpat Saeimas frakcijas "No sirds Latvijai" deputāti pēc veselības ministra amata kandidātes Andas Čakšas iztaujāšanas nolēmuši atbalstīt viņas apstiprināšanu veselības ministra amatā. Partijas līdere Ingūna Sudraba atzina, ka neesot pieļaujama kavēšanās ar problēmu novēršanu un sistēmas sakārtošanu, tāpēc partijas lēmums atbalstīt Čakšu ir liels avanss.

Savukārt Latvijas Reģionu apvienība (LRA) neatbalstīs Čakšas kandidatūru veselības ministra amatam, jo viņas politiskās pieredzes trūkums varot neļaut "izsist" jeb panākt nozarei nepieciešamos rezultātus, aģentūrai LETA sacīja LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš. Čakša sarunā ar frakcijas deputātiem atstājusi zinoša un enerģiska cilvēka iespaidu, kas nav iesācējs nozarē. Taču par ministru nevar balsot tikai tāpēc, ka tā ir "jauka persona", jo ministra amatu ir jāieņem tam, kuram ir potenciāls izdarīt nepieciešamos darbus, skaidroja politiķis.

Čakša pēc sarunām ar Saeimas frakcijām pauda, ka gaisotne bija ļoti laba, viņa paudusi savu redzējumu par prioritātēm un arī saņēma ļoti daudz jautājumu. Viņa gan atzina, ka jautājumi bija ļoti pamatoti, ņemot vērā, ka veselības aprūpes jomā ir daudz lietu, kuras nepieciešams sakārtot.

Viņa arī pauda gandarījumu par vairākuma atbalstu.

Kā ziņots, ZZS iepriekš nolēma veselības ministra amatam oficiāli izvirzīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Čakšas kandidatūru.

Čakša apstiprināšanas gadījumā plāno pievērst īpašu uzmanību onkoloģijas pacientiem, kā arī mātes un bērna veselībai. Viņa iepriekš sacīja, ka prioritātes veselības nozarē ir definētas valdības rīcības plānā.

Vaicāta par veselības sistēmas jaunā finansēšanas modeļa sagatavošanas termiņa ievērošanu, Čakša norādīja, ka būs lietas, kuru ieviešanas termiņš būs jāpārskata.

Taujāta par lietām, kas tiks darītas citādi, nekā tās veica bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs, Čakša atbildēja, ka plāno aicināt "pie viena galda visu nozari", lai diskutētu par problēmām un ļoti skaidri komunicētu par apspriežamiem jautājumiem.

Belēvičs pagājušajā nedēļā atkāpās no amata pēc skandāla saistībā ar ķirurģisku manipulāciju veikšanu Latvijas Onkoloģijas centrā, apejot oficiālo pacientu reģistrācijas kārtību. Tāpat Belēvičs paziņoja par izstāšanos no Latvijas Zaļās partijas un nolēma nolikt Saeimas deputāta mandātu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!