Foto: LETA

Politiķi otrdien koalīcijas sanāksmē varētu pārrunāt situāciju saistībā ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministru tikšanos ar Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieku.

Iepriekš nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Vienotība" pauda, ka plāno lūgt skaidrojumu par šo tikšanos.

VL-TB/LNNK valdes loceklis Rihards Kols sacīja, ka nacionālās apvienības valde vienojusies prasīt Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) skaidrojumu par šo tikšanos. Šādas sarunas pārsteidz un pārkāpj ierasto protokola praksi, skaidroja Kols. Līdz ar to nepieciešams dzirdēt skaidrus mērķus un to, kāpēc šāda tikšanās notikusi, uzskata politiķis.

Arī "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Ābolitņa uzsvēra, ka par šo gadījumu nepieciešams skaidrojums, tāpat premjeram būtu jāapliecina, ka Latvija ir uzticama Eiropas Savienības partnere jautājumā par sankcijām pret Krieviju. Āboltiņa norādīja - lai arī šo tikšanos sauc par neformālu, tajā esot piedalījies Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs. Vienlaikus šajās sarunās nebija Ārlietu ministrijas pārstāvja, tāpēc nepieciešams apliecinājums, ka valstī ir vienota ārpolitika, pauda Āboltiņa, piebilstot, ka šo jautājumu paredzēts aktualizēt arī iknedēļas koalīcijas sanāksmē.

Savukārt ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze uzsvēra, ka savienības valdē šis jautājums nav pārrunāts un ministri paši savas kompetences robežās organizē savu darba kārtību. Vienlaikus viņš norādīja, ka šādos gadījumos nepieciešams izskaidrot sabiedrībai, kāpēc šādas sarunas notikušas. Krauze arī atzina, ka šajā situācijā šāds skaidrojums un komunikācija nebija veiksmīga.

Kā ziņots, Latvijas ĀM atbalsta praktisko jautājumu kārtošanu ar Krievijas pārstāvjiem, taču Latvijas amatpersonām jāievēro valdības noteiktā kārtība, kādā notiek valsts amatpersonu tikšanās, līdz ar to ministrija sagaida izsmeļošu un detalizētu informāciju par šo tikšanos.

Kā iepriekš vēstīja interneta portāls "skaties.lv", Krievijas premjerministra Medvedeva vietnieks Dvorkovičs pagājušajā nedēļā, apmeklējot Rīgu, ticies ar trīs ZZS ministriem.

Neformālā tikšanās notikusi zivju pārstrādes rūpnīcā SIA "Karavela", un tajā piedalījušies finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, satiksmes ministrs Uldis Augulis un zemkopības ministrs Dūklavs.

To, ka notikusi šāda tikšanās, portālam apstiprinājusi Reizniece-Ozola. Viņa skaidrojusi, ka tikšanās laikā runāts par sankciju atcelšanu zivju pārstrādātājiem, kā arī par Inčukalna gāzes krātuvi. Kā vēsta portāls, tikšanās pretēji diplomātiskajai praksei esot notikusi bez ĀM iesaistes. Dūklavs portālam skaidrojis, ka tikšanās organizators bijis Krievijas vēstnieks Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!