Foto: LETA

Valdību veidojošās partijas konceptuāli piekrīt samazināt pabalstus bēgļiem, žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes sacīja premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Šī jautājuma konkrētāku apspriešanu koalīcija plāno turpināt pēc nedēļas, kad Iekšlietu ministrija (IeM) kopā ar Labklājības ministriju būs izpētījusi Eiropas Savienības (ES) likumdošanu, kā arī situāciju ar bēgļu un patvēruma meklētāju pabalstiem citās ES valstīs.

Saeimas deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība) stāstīja, ka viens no iespējamajiem risinājumiem būtu pabalstus bēgļiem un patvēruma meklētājiem pielīdzināt garantētajam minimālā ienākuma līmenim, bet otrs variants būtu pabalstus bēgļiem pielīdzināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēram.

"Ja valstij būs līdzekļi, lai celtu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, tad ceļās arī pabalsta apjoms bēgļiem, vai cilvēkiem ar alternatīvo statusu. Ja bēgļu ģimenē ir četri pieauguši cilvēki - divi vecāki, divi vecvecāki un viens bērns, tad viņi pabalstos katru mēnesi saņem vairāk kā trūkstoti eiro. Šis apjoms ir viens no lielākiem starp ES dalībvalstīm. [Latvijas] Kaimiņvalstis ne tuvu nav tik dāsnas," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā mūsu valstī uzņemot 776 patvēruma meklētājus.

IeM valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadībā strādā darba grupa, kas ar detalizētu ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā plānojusi nākt klajā 29. septembrī.

Latvijas likumdošana paredz, ka gadījumā, ja pirmos 12 mēnešus pēc bēgļa statusa iegūšanas personai nav citu iztikas līdzekļu, tiek maksāts pabalsts 256 eiro apmērā. Bēglim maksā arī pabalstu latviešu valodas apguvei.

Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu padomē ministri vienojās par 120 tūkstošu patvēruma meklētāju uzņemšanu. Iepriekš bija paredzēts, ka Latvija šī plāna ietvaros uzņems 526 bēgļus. Taču Ungārija atteicās piedalīties bēgļu sadales plānā. Sanāksmes gaitā ministri panāca vienošanos par 66 tūkstošu bēgļu no Itālijas un Grieķijas pārdali. No tiem Latvija uzņems 281 cilvēku. Savukārt par atlikušo 54 tūkstošu patvēruma meklētāju sadales mehānismu vēl plānotas diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!