Foto: Shutterstock
Koalīcijas partneri pirmdien, 13. martā, konceptuāli vienojušies šā gada 1. septembrī celt pedagogu stundas likmi, kā arī vēl tiks meklēts risinājums algas celšanai mazo skolu pedagogiem.

Preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) informēja, ka puses konceptuāli atbalstījušas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu no šā gada 1. septembra paaugstināt pedagoga stundas darba likmi vispārējā izglītībā līdz 8,5 eiro, bet pirmsskolas izglītībā – līdz 7,75 eiro.

Rinkēvičs uzsvēra, ka koalīcija pie šī jautājuma vēl atgriezīsies, jo neatrisināts jautājums esot par Kultūras ministrijas (KM) padotībā esošo izglītības iestāžu pedagogu darba samaksu. Tāpat vēl tiks precizēta šī priekšlikuma fiskālā ietekme.

Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Eglīts (NA) piebilda, ka sēdē tika skatīta arī citu valstu pieredze pedagogu darba samaksas noteikšanā, lai "neveiktu tādas darbības, kas varētu būt kritiskas reģionos".

Savukārt Apvienotā saraksta (AS) frakcijas vadītājs Edgars Tavars sacīja, ka koalīcija vēl diskutēs par pedagogu darba samaksas finansēšanas modeli kopumā, lai netiktu celta tikai stundas likme, bet algas pieaugumu justu arī mazajās skolās reģionos.

"Būtiski, ka pedagogu darba samaksa nepieaugtu uz skolu slēgšanas rēķina. Tam jābūt plašākam skatījumam, jo arī reģionos strādājošajiem ir jājūt algas pieaugums," teica Tavars.

Jau vēstīts, ka, nesaņemot no valdības un nozares ministrijas skaidru solījumu pildīt pedagogiem dotos solījumus un novirzīt konkrētus valsts budžeta līdzekļus pedagogu atalgojuma celšanai un darba slodzes sabalansēšanai, Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Padome izlēmusi aprīļa beigās sākt pedagogu streiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!