Foto: F64
Koalīcijas partneru vidū ir atšķirīgi viedokļi par vajadzību noteikt enerģijas taupības pasākumus valstī, liecina valdību veidojošo partiju pārstāvju sacītais.

"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas deputāts Mārtiņš Bondars uzskata, ka vislabākā motivācija taupīt ir tirgus cena, jo tieši tās dēļ iedzīvotāji un uzņēmēji domā, kā ietaupīt līdzekļus. Vienlaikus valdībai ir jādomā par atbalsta pasākumiem, lai mazinātu inflācijas ietekmi ar fiskāliem instrumentiem, atzīmēja politiķis.

Arī "Jaunās vienotības" (JV) priekšsēdētāja Ainara Latkovska skatījumā augsto energoresursu cenu dēļ iedzīvotāji un uzņēmēji paši izskata iespējas, kā ietaupīt. Viņš atzīmēja, ka daudzi iedzīvotāji uzstāda saules paneļus, izvēlas jaunākas elektroierīces un veic citus pasākumus, lai ietaupītu resursus.

"Es nezinu, vai mēs varam līdzināties Spānijai, kur ziemas praktiski nav," sacīja Latkovskis, minot, ka Latvija nevarēs ietaupīt energoresursus tādā līmenī, kā to var dienvidvalstis. Latvijā ir bargākas ziemas nekā vidēji Eiropā, tāpēc būs auksti un būs vajadzīga apkure, pauda parlamentārietis.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) deputāts Aleksandrs Kiršteins uzskata, ka valstij vajadzētu regulēt enerģijas taupīšanu, minot, ka jau pastāv regulējums, kas dzīvojamajām mājām piemēro energoefektivitātes prasības.

Kā ziņots, "Konservatīvo" frakcijas vadītājs Feldmans uzsver, ka valdībai un Ekonomikas ministrijai būtu jāpublisko aprēķini par dabasgāzes pietiekamību, kā arī nekavējoties jāsagatavo enerģijas taupīšanas plāns valsts iestādēs, pat ja šāds solis sagādātu neērtības. Taupības plāns valsts iestādēs nāktu par labu dabasgāzes krājumu saglabāšanai mājsaimniecību vajadzībām, skaidro deputāts.

Tāpat ziņots, ka, lai taupītu enerģiju, Spānijas valdība noteikusi ierobežojumus apkurei, dzesēšanai un apgaismojumam.

Visās sabiedriskā sektora ēkās un tirdzniecības centros, kinoteātros, darba vietās, viesnīcās, stacijās un lidostās nebūs atļauts iestatīt termostatus zemāk par 27 grādiem pēc Celsija skalas vasarā un augstāka par 19 grādiem ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!