Foto: DELFI
Koalīcijas partijas neatbalsta Tautas partijas (TP) priekšlikumu parakstīt divpusēju vienošanos ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) par TP izstrādātā ekonomikas glābšanas plāna īstenošanu, žurnālistus informēja premjers Dombrovskis. TP pagaidām neatklāj savu turpmāko rīcību, gaidot no premjera rakstisku atbildi.

Premjers skaidroja, ka koalīcijas partijas vienojušās divu nedēļu laikā izvērtēt TP programmas piedāvājumu un tad koalīcijas sanāksmē lemt par atsevišķu šīs programmas punktu īstenošanu. Taču divpusējais JL un TP līgums netiks slēgts, jo tas nebūtu koleģiāli attiecībā pret pārējiem koalīcijas partneriem. Par šo lēmumu premjers informēs TP arī rakstiskā atbildē.

TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece atteicās komentēt turpmāko TP rīcību, lai arī TP pārstāvji piedalījušies koalīcijas sanāksmē un dzirdējuši partneru argumentus.

Muižniece norādīja, ka TP neiebilstu, ja šo vienošanos parakstītu arī citi koalīcijas partneri, tomēr TP iebilst pret to, ka šī jautājuma izskatīšana ievilktos uz vairākām nedēļām. "Vilkšana un stiepšana garumā padara visu bezjēdzīgu," sacīja Muižniece.

Viņa arī pauda pārliecību, ka premjers pieņems atbildīgu lēmumu, gatavojot atbildi TP, un viņu neietekmēs "roku raustītāji un ausīs čukstētāji". Muižniece atkārtoti uzsvēra, ka līdera – Dombrovska – attieksme pret TP programmu ir svarīga, tāpēc ir sagatavots tieši divpusējā līguma projekts.

Paziņojumā presei Muižniece norāda, ka "ja tiek apšaubīta iespēja īstenot skaidru politiku pirms vēlēšanām, ir pamats bažām, ka tūlīt pēc Saeimas vēlēšanām var atkārtoties pašvaldību vēlēšanu laikā piedzīvotais, kad valdības vadītājs slēpa no sabiedrības jau saplānotos pensiju būtiskas samazināšanas plānus".

TP sagaida, ka šo trešdien Ministru prezidents sniegs savu principiālo atbildi par atbalstu visiem Vienošanās punktiem, pausts Muižnieces paziņojumā. Viņa norāda, ka TP piedāvātie četri galvenie vienošanās punkti nav pretrunā Latvijas saistībām pret starptautiskajiem aizdevējiem. "To izpilde būtu tautsaimniecību stimulējoša. Tā sekmētu laicīgu pārmaiņu uzsākšanu valsts pārvaldes efektivitātes celšanā un valsts pārvaldes tēriņu būtiskā mazināšanā. Savukārt trīspusēja vienošanās publiska līguma formā ļautu efektīvāk mobilizēt Latvijas resursus, lai pārtrauktu tālāko aizņemšanos," norāda Muižniece.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem atzina, ka par atsevišķiem TP programmas punktiem koalīcija vēl varētu lemt, taču nepieciešams laiks, lai to analizētu. TP un JL līguma parakstīšana nebūtu pareiza.

Arī partijas "Pilsoniskā savienība" līderis Ģirts Valdis Kristovskis atzina, ka JL un TP līguma slēgšana būtu nepieņemama.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka TP pagājušajā nedēļā vakarā iesniedza savam koalīcijas partnerim, partijai "Jaunais laiks" (JL) un Dombrovskim vienošanās projektu par neatliekamu rīcību. TP vēlējās noslēgt vienošanos ar premjeru par šo dokumentu, kurā ir aptuveni 60 punkti, kas skar galvenokārt ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!