Foto: DELFI
Laimdotas Straujumas (V) valdību veidojošo partiju koalīcijas sanāksmē pirmdien nolemts rosināt Enerģētikas likuma grozījumus, lai līdz nākamā gada 1.janvārim atliktu elektroenerģijas tirgus liberalizāciju mājsaimniecībām.

Par to pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem pavēstīja Straujuma, kura norāda, ka 2015.gada 1.janvāris, saskaņā ar ES regulām, ir pēdējais termiņš mājsaimniecību elektroapgādes tirgus liberalizācijai.

Tiesa gan, neraugoties uz vairākas nedēļas ilgušajām domstarpībām, Ekonomikas un Labklājības ministrijai beidzot ir izdevies vienoties par kompensācijas mehānismu, kā noteiktām iedzīvotāju grupām kompensēt elektroenerģijas cenu pieaugumu. Noteikumus, kas paredz, ka kompensāciju aprēķina un rēķinā iekļauj elektroenerģijas piegādātājs, otrdien plānots pieņemt valdībā, skaidro labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Saskaņā ar Straujumas teikto, lēmums par liberalizācijas atlikšanu pieņemts tādēļ, ka patlaban sabiedrībā valda lielas bažas par iespējamo elektrības cenu kāpumu. Turklāt pagaidām cenu kāpumu paredzēts kompensēt vien dažām iedzīvotāju kategorijām, piemēram, trūcīgajiem, mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm, bet līdz jaunajam gadam valdība cer atrast veidus, kā kompensācijas nodrošināt arī pensionāriem un citām iedzīvotāju kategorijām, kurām patlaban kompensācijas nav paredzētas, bet kurus tāpat smagi ietekmētu elektrības cenu pieaugums.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirms mēneša Ministru prezidentes Straujumas pārstāvētā "Vienotība" jau diskutēja par elektroenerģijas tirgus pilnīgas liberalizācijas atlikšanu, taču pēc "Latvenergo" pārstāvju uzklausīšanas tika nolemts, ka tirgus atvēršanu tomēr neatlikt, jo valstij piederošais "Latvenergo" uzsver, ka gaidāmais elektrības cenu kāpums nav saistīts ar tirgus atvēršanu.

Vaicāta, vai valdībai jau ir padomā plāns, kā rīkoties, ja "Latvenergo" jau drīzumā vērsīsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ar prasību apstiprināt jaunus, augstākus tarifus, Straujuma teica, ka par valdības rīcību tikšot lemts, kad "Latvenergo" iesniegs jauno tarifu plānu.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

No 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Tādējādi elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Ņemot vērā minēto, koalīcijas partijās sākās diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ar rezolūciju uzdevusi Ekonomikas ministrijai izvērtēt, kāpēc pieaugs "Latvenergo" elektrības cenas - vai tas notiks liberalizācijas, vai citu iemeslu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!