Valdību veidojošo partiju koalīcijas padome šodien neiebilda pret Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu ražotājiem ļaut sāls jodēšanu veikt brīvprātīgi.
Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs, veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka koalīcijas partiju viedokļi sakrita un diskusiju par sēdē izskatāmajiem jautājumiem nebija.

Rīt valdība plāno pieņemt VM piedāvāto risinājumu, kas noteiks kārtību, kādā veidā jodē sāli. Taču prasība par jodētu sāli vairs nebūs obligāta, līdz ar to cilvēkiem būs brīva izvēles iespēja, skaidroja Bērziņš.

Ministru kabineta komiteja pagājušās nedēļas sākumā akceptēja prasības pārtikā lietojamajam sālim, nosakot, ka no septembra Latvijā varēs tirgot tikai jodētu galda un vārāmo sāli. VM šādu ierosinājumu pamatoja ar to, ka Latvijā ir mērens joda deficīts un sāls jodēšana ir viena no iespējām, kā pret to cīnīties.

Savukārt veselības ministrs atzina, ka neatbalsta tik strauju tikai jodētā sāls ieviešanu Latvijā. Viņš norādīja, ka pietiekama joda lietošana ir ļoti svarīga veselībai, tāpēc nepieciešams sabiedrību vairāk izglītot par jodētā sāls lietošanas nepieciešamību un atļaut cilvēkam pašam izvēlēties lietot parasto vai jodēto sāli.

Pēc šī valdības komitejas lēmuma pircēji Latvijas veikalos sāka masveidā izpirkt vārāmo sāli.

VM ir sagatavojusi jaunu noteikumu projektu, kas ļaus ražotājiem sāls jodēšanu veikt brīvprātīgi. Tādējādi Latvijas iedzīvotāji arī turpmāk varēs iegādāties gan ierasto galda un vārāmo sāli, gan jodēto sāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!