Foto: LETA

Koalīcijas partneriem "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai (NA) nav iebildumu pret deputāta Raimonda Bergmaņa (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) kandidatūru aizsardzības ministra amatam, liecina partiju Saeimas frakciju pārstāvju teiktais.

Bergmani pirmdien aizsardzības ministra amatam izvirzīja ZZS valde. Bergmanis tuvākajā laikā tiksies ar visām Saeimas frakcijām, bet balsojums par viņa apstiprināšanu amatā varētu notikt 18.jūnijā.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa norādīja, ka partija atbalstīs Bergmaņa kandidatūru ministra amatam.

Arī premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība") sarunā ar žurnālistiem norādīja, ka koalīcijas sadarbības padomē panākts konceptuāls atbalsts Bergmaņa apstiprināšanai ministra amatā. Viņa arī izteica personisku atbalstu Bergmanim, par iemeslu minot rekomendāciju no jaunievēlētā Valsts prezidenta pašreizējā aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa.

"[Saeimas] frakcijas organizēs tikšanos ar Bergmani, lai iepazītos ar viņa uzstādījumiem, viņa viedokli un stratēģisko virzienu. Mēs juridiski domājam, kad Bergmani varētu apstiprināt ministra amatā. Tas varētu notikt 18.jūnijā vai 8.jūlijā, jo jaunievēlētais prezidents Raimonds Vējonis mani informēja, ka viņš aizsardzības ministra amatā strādās līdz 7.jūlijam. Es runāju ar Vējoni un izrunājām [Bergmaņa] kandidatūru. Es personīgi atbalstu, ka Bergmanis varētu būt ministrs, un es uzreiz noraidu, ka viņam varētu nebūt pietiekami informācijas, jo viņš ir strādājis aizsardzības jomā. Viņš ir gatavojis ziņojumus NATO," norādīja premjere.

Straujuma arī uzsvēra, ka, viņasprāt, aizsardzības ministram nav svarīga dienesta pakāpe. "Ministrs ir politiska persona, un armiju komandēs Raimonds Graube," viņa teica.

Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, atbildot uz jautājumu, vai Bergmanim varētu rasties problēmas ar augstākās kategorijas pielaides valsts noslēpumam saņemšanu, noraidīja šādu iespēju. "Bergmanis šobrīd strādā atbilstošā Saeimas komisijā [Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas], un nav dzirdēts, ka viņam varētu būt kāda problēma," viņš norādīja. Tavars arī pateicās "Vienotībai" un NA par to, ka koalīcijas sēdē bez īpašām diskusijām izteikts atbalsts Bergmaņa kandidatūrai.

NA Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Einārs Cilinskis pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem norādīja - lai gan pagaidām NA frakcijā neesot diskutēts par Bergmaņa kandidatūru, tomēr "NA respektējot to, ka aizsardzības joma ir ZZS pārraudzībā".

Jau ziņots, ka ZZS valde pirmdien vienbalsīgi vienojusies aizsardzības ministra amatam virzīt 12.Saeimas deputātu Bergmani.

Savukārt Bergmanis, atbildot uz jautājumu par gatavību ieņemt ministra amatu, norādīja, ka uzņemties ministra amatu ir pienākums, ja cilvēks iet politikā.

ZZS valde pirmdien Saeimas frakcijā lēma par kandidātiem uz aizsardzības ministra amatu, jo līdzšinējais ministrs Raimonds Vējonis ievēlēts par Valsts prezidentu. Partijas valdē tika vērtēta arī deputāta Armanda Krauzes kandidatūra aizsardzības ministra amatam.

Bergmanis ir dzimis 1966.gadā. Centrālajai vēlēšanu komisijai sniegtās ziņas pērn 12.Saeimas vēlēšanu laikā liecina, ka viņš ir pabeidzis Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmiju. Bergmanis ir ieņēmis amatus Rekrutēšanas un Jaunsardzes centrā un Latvijas Olimpiskajā komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!