Foto: DELFI
Saeimas opozīcijas partijas kopīgi ar koalīcijā ietilpstošo Tautas partiju (TP) ceturtdien negaidīti panāca, ka sēdes darba kārtībā tiek iekļauts un komisijām nodoti grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz tā samazināšanu tūrisma nozarei.

Pretēji partijas "Jaunais laiks" (JL) lūgumam atlikt jautājumu par likumprojekta nodošanu skatīšanai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā balsoja 44 deputāti no opozīcijā esošā LPP/LC, "Saskaņas centra", apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) un koalīcijas partnera TP. Pret šī likumprojekta nodošanu komisijai bija divi tautas kalpi – Liene Liepiņa un Jānis Reirs no JL, bet atturējās, tādējādi neatbalstot likumprojekta virzību, pārējie 34 koalīcijas deputāti – JL, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), "Pilsoniskās savienības" (PS), TB/LNNK, kā arī "Sabiedrības citai politikai" parlamentārieši.

Jau vēstīts, ka LPP/LC iesniegusi Saeimā priekšlikumu samazināt PVN likmi tūrisma nozarē līdz 10%, lūdzot to izskatīt jau ceturtdienas Saeimas plenārsēdē, tādejādi apsteidzot Tautas partiju (TP), kura par šādu ieceri runā jau vairākas nedēļas.

LPP/LC norāda, ka šis priekšlikums saskan ar partijas konsekvento nostāju šajā jautājumā, jo, jau izskatot šā gada budžetu, LPP/LC izteica priekšlikumu samazināt PVN tūrisma nozarei. "Toreiz šī iniciatīva neatrada dzirdīgas ausis," norāda LPP/LC.

Savukārt partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis atgādina, ka tieši LPP/LC, tās satiksmes ministrs Ainars Šlesers un Ministru prezidents Ivars Godmanis 2008.gada beigās atbalstīja PVN pacelšanu tūrisma nozarē no 10% līdz 21%.

"Šlesera paziņojums par LPP/LC it kā konsekvento nostāju, kas vainagojusies ar partijas priekšlikumu samazināt PVN likmi tūrisma nozarē līdz 10%, ir blefošana skaidrā dienas laikā. Šāds paziņojums neatbilst patiesībai un domāts lētticīgajiem un, protams, nezinošiem vēlētājiem," norāda Kristovskis.

Jau vēstīts, ka par nepieciešamību samazināt pašreiz 21% apmērā noteikto PVN tūrismam un vairākām citām nozarēm jau vairākas nedēļas runā Tautas partija un tās līderis Andris Šķēle. Šonedēļ koalīcijas padomē valdošās partijas vienojās par atbalstu TP idejai samazināt PVN viesnīcām, bet pagaidām nemainīt nodokli citās TP piedāvātajās nozarēs.

Iespēju apsvērt šī nodokļa samazināšanu pieļāvis arī premjers Valdis Dombrovskis. Koalīcija par to plānoja lemt nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!