Foto: DELFI
Valdību veidojošie politiskie spēki – apvienība "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – vienprātīgi atbalsta mazo pensiju indeksācijas atsākšanu, taču abu koalīcijas partneru starpā ir nopietnas domstarpības par finansējuma avotu, žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes atzina Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (V).

Lai arī pirmdien koalīcijas sēdē pirmdien bija plānots iepazīties ar detalizētiem Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumiem pensiju indeksācijas atsākšanai, tostarp arī ar nepieciešamo resursu apjomiem un finansējuma avotiem, šāda informācija vēl nav saņemta.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) žurnālistiem sacīja, ka koalīcija vienojusies pie pensiju indeksācijas jautājuma atgriezties pēc tam, kad jautājums par pensiju indeksācijas atsākšanu atkal nonāks Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā un kad LM būs sagatavojusi detalizētus aprēķinus par nepieciešamo finansējumu un tā avotiem.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) koalīcijas sēdē mutiski minējusi pensiju indeksācijai nepieciešamo resursu apjomu. Ja ievērotu LM priekšlikumu atsākt indeksēt pensijas, kas mazākas par 135 latiem mēnesī, tad tam šogad būtu budžetā jāatrod trīs miljonus latu, bet nākamgad – 13 miljonus latu. Savukārt, ja tiktu virzīts ZZS Saeimas frakcijas virzītais priekšlikums atsākt indeksēt pensijas līdz 165 latiem, tad tam šajā gadā budžetā būtu jārod teju astoņi miljoni latu, bet nākamgad – vismaz 33 miljoni latu.

Ministre sacīja, ka šogad sociālajā budžetā būs ietaupījums apmēram 30 miljonu latu apmērā bezdarbnieku pabalstiem iezīmētajos resursos, jo ir samazinājies gan bezdarbnieku pabalsta apmērs, gan tā saņēmēju skaits. "Priekšlikums [atsākt pensiju indeksāciju] ir fiskāli neitrāls, jo tam nepieciešamos resursus var pārdalīt sociālā budžeta ietvaros," teica ministre, nosakot: šogad nauda pensiju indeksācijai sociālajā budžetā atrastos, un jautājums par finansējumu vairāk ir aktuāls, runājot par pensiju indeksāciju 2012.gadā.

Jurševska sacīja, ka koalīcijas partnere "Vienotība" neiebilst pret mazo pensiju – līdz 135 latu mēnesī - indeksācijas atsākšanu, taču vēlas, lai tas notiktu uz pensiju budžeta rēķina – mazās pensijas palielinātu, samazinot lielākas pensijas. Proti, pensijām, kas kopā ar piemaksām pārsniedz 250 latus mēnesī, piemaksas samazinātu. Tas, pēc Viņķeles teiktā ir labklājības ministres "atreferējums". "Vienotības" ieskatā pensiju piemaksas būtu diferencējamas, taču, lai par to runātu, ir jābūt precīziem datiem par to, uz cik daudziem pensiju indeksācija attiektos un citi.

FM parlamentārā sekretāre sacīja, ka koalīcijas partnere ZZS nevēlas saistīt pensiju indeksācijas jautājumu ar pensiju piemaksu, kas ir noteikta 70 santīmi par vienu darba stāža gadu. Šāda pensiju piemaksa paredzēta līdz šā gada beigām un šogad valdībai būs jālemj par pensiju piemaksām turpmāk. "Mēs piedāvājam pensiju piemaksu diferencēt," teica ministrijas parlamentārā sekretāre.

Saeima pirmajā lasījumā šo ceturtdien skatīs ZZS Saeimas frakcijas rosinātos grozījumus pensiju likumā, kas cita starpā paredz ar šā gada 1.oktobri atsākt indeksēt pensijas līdz 165 latiem mēnesī.

Jau ziņots, ka pensiju indeksācija, sākoties krīzei, iesaldēta. Patlaban likumā noteikts, ka pensijas netiks indeksētas līdz 2013.gadam. Taču jūnija vidū ZZS Saeimas frakcija ar opozīcijas balsīm panāca, lai attiecīgie likuma grozījumi pensiju indeksācijas atsākšanai jau šogad tiktu nodoti komisijām. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija Aijas Barčas (ZZS) vadībā pagājušajā piektdienā atbalstīja grozījumus pensiju likumā un lēma tos virzīt izskatīšanai Saeimas plenārsēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!