Foto: Shutterstock

Koalīcijas partneri pirmdien, 13. februārī, vēl nesniedza skaidru atbalstu iekšlietu ministra Māra Kučinska (AS) paustajam priekšlikumam atļaut Krievijas pilsoņiem kārtot latviešu valodas eksāmenu pakāpeniski.

Pērn 24. septembrī stājās spēkā Imigrācijas likuma grozījumi, kas paredz, ka šogad 1. septembrī pilnīgi visiem Krievijas pilsoņiem, kuri iepriekš bijuši Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi un vēlāk kā Krievijas pilsoņi pieteikušies pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, šīs atļaujas anulēs un, lai tām pieteiktos no jauna, būs jāapliecina valsts valodas prasmes pamata līmenī.

Tomēr, lai izvairītos no situācijas, kad valsts iestādes nespēj tikt galā ar papildus darba apjomu un Imigrācijas likuma grozījumu izpilde līdz 1. septembrim ir apgrūtināta, Iekšlietu ministrija (IeM) skatīšanai Saeimas komisijā iesniegusi jaunu likumprojektu īpaši Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem. To pieņemot, prasība apliecināt valsts valodas zināšanas šo valstu pilsoņiem stātos spēkā pakāpeniski, nevis visiem vienlaikus, iepriekš vēstīja raidījums "Kāpēc".

Pirmdien, 13. februārī, preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes deputāts Jānis Dombrava (NA) uzsvēra, ka priekšlikums par valodas prasmju termiņa pagarināšanu būtu virzāms, "panākot vienprātību", tāpēc tuvākajā laikā turpināsies partneru diskusijas. "Nebūs tā, ka šādi grozījumi tiktu virzīti, cerībā, ka tie varētu iegūt vienas vai otras opozīcijas atbalstu," pauda Dombrava. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pievienojās sacītajam, ka šim jautājuma tiek meklēti risinājumi.

Savukārt "Apvienotā saraksta" (AS) frakcijas vadītājs Edgars Tavars norādīja, ka AS konceptuāli atbalsta ideju par valsts valodas zināšanu pārbaudes eksāmenu, jo Latvijā visiem ir jāprot latviešu valoda. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka vēl tiks meklēti tehniski risinājumi, kā valsts institūcijas šo prasību varētu ieviest kvalitatīvi. "Pie šī jautājuma strādā eksperti dažādos līmeņos," informēja Tavars.

Jau ziņots, ka, valsts valodas prasmju pārbaude, kas nepieciešama pastāvīgas uzturēšanās atļaujas saņemšanai, norit no 1. februāra līdz 24. martam.

Pārbaudes norise plānota no 11. aprīļa līdz 31. jūlijam Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Lai nodrošinātu valsts valodas prasmes pārbaudes norisi visiem interesentiem, ir izstrādāta atsevišķa kārtība, kā un kad pretendenti reģistrēsies pārbaudījumam. Patlaban plānots, ka kopējais pārbaudes kārtotāju skaits būs 17 865 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!