Foto: LETA
Valdošā koalīcija šodien vēl arvien nav spējusi vienoties par ieceri atteikties no minimālām sociālām iemaksām un līdz 15% palielināt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi no 1. janvāra.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka visi trīs koalīcijas partneri pilnībā nevienojās par pieņemamu redakciju, jo "Vienotība" joprojām to neatbalsta.

Savukārt abi pārējie koalīcijas partneri - Zaļo un zemnieku savienība, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - uzskata šo risinājumu par pareizo, tāpēc rīt atbildīgās komisijas skatīs priekšlikumus par MUN likmes palielināšanu un atteikšanos no minimālām sociālām iemaksām.

ZZS un VL-TB/LNNK uzskata, ka citi risinājumi vedīs uz sliktu situāciju nākamajā gadā, skaidroja premjerministrs. Otrdien, 13.decembrī, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un Sociālo un darba lietu komisija lems par minēto izmaiņu virzīšanu izskatīšanai Saeimā. Neatkarīgi no tā, vai komisiju sēdēs būs vai nebūs atbalsts no visiem koalīcijas deputātiem, tomēr vairs nav laika atlikt likuma grozījumu virzību, norādīja Kučinskis.

Visu priekšlikumu, kas tagad tiek piedāvāti kā kompromisa varianti, apspriešana prasītu ļoti ilgu laiku un par tiem nevar pieņemt lēmumu "vienā dienā", pauda valdības vadītājs. Viņš skaidroja, ka pašlaik nav laika, lai atrastu un ieviestu jaunus kompromisa variantus un ka "Vienotības" piedāvājums var izsaukt tikai ēnu ekonomikas pieaugumu.

"Man pašlaik nav citas iespējas, kā likt jautājuma risinājumu uz komisijas sēdi," skaidroja Kučinskis. Viņš norādīja, ka, ja Saeima nevienosies par piedāvātajām izmaiņām, tad stāsies spēkā pašlaik likumā paredzētais regulējums par minimālajām sociālajām iemaksām no 1.janvāra. Ministru prezidents pauda cerību, ka balsojuma laikā Saeimas komisijās par piedāvāto izmaiņu tālāko virzību deputāti apzināsies, kādi riski pastāv, ja šie grozījumu projekti tiks noraidīti. Kučinskis pauda nožēlu, ka par piedāvātajām izmaiņām neizdevās pārliecināt partiju "Vienotība".

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka pašreizējo situāciju var raksturot ar vārdiem "mums nav laika", jo visi "Vienotības" ierosinājumi koalīcijas sēdē atdūrās tikai pret vienu argumentu, ka nav laika to izvērtēšanai un sagatavošanai, lai tos virzītu kā likuma grozījumus.

Otrdien "Vienotība" par šo jautājumu vēl diskutēs valdes un frakcijas kopsēdē, kad partija arī plāno pieņemt galalēmumu.

Koalīcijas partneri pagaidām neuzskata, ka šī situācija liecina par krīzi valdībā.

Kā ziņots, Ministru prezidenta priekšlikums paredz atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi no 9% līdz 15%. Starp valdošās koalīcijas partijām pagājušajā nedēļā nebija vienprātības par atbalstu šim piedāvājumam, jo partija "Vienotība" nav uzreiz paudusi tam atbalstu, skaidrojot to ar nepieciešamību vispirms redzēt konkrētu ieceri un aprēķinus.

Kučinskis pēc tikšanās ar "Vienotību" pauda, ka šodien politiķiem būtu jāvienojas par iespējamu risinājumu saistībā ar plānotajām izmaiņām nodokļu jomā, bet šīs nedēļas laikā jāspēj parādīt, kāda būs nākotne pēc 1. janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!