Foto: LETA
Valdošās koalīcijas partneri piesardzīgi vērtē iespēju indeksēt visas pensijas līdz 250 latiem, kā arī norāda uz nepieciešamību sagaidīt precīzus aprēķinus šajā jautājumā un izskatīt to budžeta kontekstā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka Labklājības ministrijas (LM) piedāvājums indeksēt pensijas līdz 200 latiem bija kompromisa variants, taču Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) prasību indeksēt visas pensijas līdz 250 latiem varētu vērtēt budžeta kontekstā.

Premjers uzsvēra, ka šim jautājumam ir pietiekami būtiska fiskālā ietekme, un LM saskaņo risinājumu jau šogad sākt mazo pensiju indeksāciju līdz 200 latiem. Aprēķini vēl tikšot precizēti, bet jau šī varianta fiskālā ietekme šogad ir ap 8 līdz 9 miljoniem latu, bet nākamajā gadā - ap 30 miljoniem latu.

Taujāts, vai tomēr iespējams kompromiss ar LPF, valdības vadītājs atbildēja: "LM piedāvājums jau ir kompromisa piedāvājums, un pagājušajā nedēļā vismaz likās, ka tas bija saskaņots".

Pensionāru prasību budžeta kontekstā varētu vērtēt, bet jau LM piedāvātā risinājuma fiskālā ietekme ir pietiekami ievērojama, akcentēja Dombrovskis.

Reformu partijas (RP) frakcijas priekšsēdētāja vietniece Zanda Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka sagaida no LM precīzus aprēķinus šajā jautājumā. Viņa uzsver, ka jāvērtē budžeta iespējas, un, kad būs precīzi aprēķini, tad šo priekšlikumu arī varēs vērtēt.

RP atbalsta mazo pensiju indeksāciju, bet vienlaikus budžetā jābūt iespējai samazināt arī iedzīvotāju ienākuma nodokli un paaugstināt skolotāju algas. "Šīs lietas vienkārši jāspēj sabalansēt un visas izdarīt," piebilda politiķe.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāte Ināra Mūrniece pauda viedokli, ka mazās pensijas jāindeksē, bet ir ļoti būtiski saņemt detalizētus aprēķinus, lai, pamatojoties uz šiem aprēķiniem, varētu lemt par šo jautājumu.

Kā ziņots, LPF valde šodien nolēma atbalstīt Senioru konsultatīvās padomes priekšlikumu indeksēt pensijas ar indeksu 1,04, tomēr ar nosacījumu, ka tiek indeksētas visas pensijas līdz 250 latiem, nevis līdz 200 latiem, kā tika runāts iepriekš.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo federācija ir nobažījusies par to pensionāru labklājību, kuriem pensijas kaut par latu pārsniedz 200 latus. Šis variants no valsts budžeta 2013.gadā prasītu 12,3 miljonus latu, bet 2014.gadā - 37,2 miljonus latu, skaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji.

Sākotnējais vienošanās variants paredzēja šogad ar indeksu 1,04 indeksēt tās pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!