Foto: F64

Lai arī Saeimā pagaidām vēl nav saņemts Valsts prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes pieprasījums iekļaut darba kārtībā jautājumu par Jāņa Maizīša izvirzīšanu uz Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka amatu, koalīcijas partneriem ir pozitīvs viedoklis par viņa kandidatūru.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pauda, ka uzskata Maizīti par nozares profesionāli ar labu reputāciju, kurš sevi pierādījis ģenerālprokurora amatā, kā arī šajā amatā spējis pretoties rupjam politiskam spiedienam.

"Kā Nacionālās drošības padomes loceklis es arī šo kandidatūru esmu atbalstījis un līdz ar to ļoti ceru, ka viņam būs pārliecinošs Saeimas vairākuma atbalsts," teica premjers.

Saeimā par Maizīša virzīšanu apstiprināšanai amatā vispirms būs jābalso atbildīgajai Saeimas Nacionālās drošības komisijai.

Atbalstoša pozīcija Maizīša kandidatūrai, vismaz pašlaik, ir arī no citu koalīcijas partneru vidus. Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Viktors Valainis teica, ka nav pamata apšaubīt vienprātīgu NDP lēmumu.

Arī Reformu partija ļoti pozitīvi novērtē Maizīša kandidatūru, taču gala lēmumu RP frakcija pieņems pēc tikšanās ar viņu, pavēstīja RP frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis. Savukārt Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis teica, ka drīz aicinās Maizīti uz tikšanos ar frakciju, taču NA būtisku iebildumu pret Maizīša kandidatūru neesot.

Jau vēstīts, ka NDP aizvadītajā piektdienā nolēma uz SAB priekšnieka amatu virzīt pašreizējā Valsts prezidenta padomnieka, kādreizēja ģenerālprokurora Jāņa Maizīša kandidatūru

Kopš 1994.gada Maizītis bija strādājis Cēsu rajona prokuratūrā par virsprokuroru, bet vēl pirms tam - no 1991. līdz 1994.gadam - viņš šajā pašā prokuratūrā strādāja par izmeklētāju.
Pirmoreiz Maizīti Ģenerālprokuratūras vadītāja amatā Saeima uz pieciem gadiem apstiprināja 2000.gada maijā. Viņš tika pārvēlēts 2005.gada 3.martā.

Bet 2010.gadā aprīlī Saeima aizklātajā balsojumā neapstiprināja Maizīti ģenerālprokurora amatā, lai gan vēl pirms vairākas Saeimas frakcijas pauda atbalstu Maizītim. Maizīša neapstiprināšana toreiz Saeimā pārstāvētajām partijām esot bijis pārsteigums.

Jau ziņots, ka kopš 2003.gada 2.maija SAB direktora amatā ir Jānis Kažociņš. 2008.gada aprīlī Saeima viņu atkārtoti apstiprināja šajā amatā, tādējādi Kažociņa pilnvaras beidzas 2013.gada 2.maijā. Kažociņš ir paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nepretendēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!